ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
Lommelzand voor mortel of stabilisé
Lommelzand heeft een korrelgrootte van 0 tot 2 mm. Dit zand vormt de basis van jouw mortel om te metselen, te voegen of stabilisé te maken. Afhankelijk van welke verharding je kiest, moet je een mortelbed of stabilisé voorzien.
Het vrij grove zand laat zich perfect mengen met cement in de verhouding 4:1 tot 3:1. Voor een extra stevige vloer gaat u tot 3:1, maar 4:1 is ook prima voor een algemene toepassing. Sommige mensen geven de voorkeur aan metselzand die met een korrelgrootte van 0 – 3 mm iets fijner is dan voorgenoemde vloerenzand.
Voegmortel maken
Naargelang de gewenste kleur varieert de samenstelling van de voegmortel. Voor een klassieke kleur meng je één deel witte cement met 1 deel schepkalk en zes delen scherp zand. Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst.
Zilverzand wordt ook wel kwartszand of speelzand genoemd. Dit zand heeft een hele fijne korrelstructuur en is zeer zuiver. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts en heeft een heel laag ijzergehalte. Zilverzand is zeer geschikt als voegzand en geeft een prachtige witte voeg aan het metselwerk.
Maak hiervoor gebruik van fijn zand, zoals rivierzand, metselzand of bouwzand. Deze soorten zand hebben een fijne korrelgrootte van 0-2 mm, waarmee je een stevige, gladde metselspecie maakt. De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Vaak is zand het toeslagmateriaal omdat zand met zijn verschillende korrelgroottes door het bindmiddel (bijvoorbeeld cement) een goede compacte materie maakt die nauwelijks indrukbaar is, goed hecht aan baksteen e.d. en samen met het bindmiddel als het ware "versteent".
Afhankelijk van waar de zandcementvloer over een oude vloer wordt aangebracht, kan het gewenst zijn om de vloer ook direct waterdicht te maken. Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht.
Voegzand voor metselwerk
De fijne korrelgrootte maakt voegzand minder gevoelig voor weersomstandigheden, waardoor voegzand uitermate geschikt is voor metselwerk buiten. Door het voegen van de metselstenen krijgt iedere gevel een keurige afwerking.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
Waar kan ik straatzand voor gebruiken? Straatzand is uitermate geschikt voor toepassingen met betrekking tot straatwerk en bestrating. Het zorgt voor ondersteuning van de stenen/tegels en water wordt goed doorgelaten.
Wat is straatzand? Straatzand is een type zand dat bij uitstek als ondergrond wordt gebruikt bij het aanleggen van bestrating. De korrelstructuur van straatzand is veel fijner ten opzichte van ophoogzand. Straatzand is om die reden heel goed toepasbaar bij het bestraten van een tuin, oprit, terras of trottoir.
Cement is een bindmiddel dat zowel alleen als in combinatie met kalk gebruikt kan worden voor het maken van mortel of beton. Cement bestaat voornamelijk uit calciumwaterstofsilicaat, dat in contact met water een chemische reactie aangaat, waardoor verharding ontstaat.
Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
Maak de specie aan
Schep zand en cement droog door elkaar totdat er een egale kleur ontstaat. Voeg water toe en roer het tot een smeuïge massa. Maak kleine hoeveelheden specie per keer aan, want de aangemaakte hoeveelheid moet je binnen twee uur verwerken.
Metselcement is cement met kalk dit wordt gebruikt voor het metselen van muren. Op 1 m3 metselzand hebt u 10 zakken metselcement nodig. Als u cement of mortels met uw bestelling mee laat leveren, zijn deze waterdicht verpakt.
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
Daarvoor heb je vier grondstoffen nodig, in de 1-2-3-verhouding: 1 deel cement, 2 delen betonzand, 3 delen grind en 0,5 tot 0,6 deel water.
Betonzand: grof zand (korrelgrootte 0 – 4mm) dat wordt gebruikt voor het maken van betonmortel (ookwel bekend als vloerenzand). Metselzand: gebruikt men om metselmortel te maken (korrelgrootte 0 – 2mm) Brekerzand: is heel fijn gebroken steen met een hoge haakweerstand en wordt gebruikt bij het invegen van bestrating.
Betonzand is een zuivere zandsoort, vrij van vervuilingen, zoals schelpen, hout, organismen en andere bestanddelen. Betonzand wordt in combinatie met grind, water en cement gebruikt voor het maken van kwalitatief beton / betonmortel - vandaar de naam.