als een arts het niet afraadt om te rijden met gips, is het toegestaan. het blijft echter de eigen verantwoor- delijkheid van de bestuurder. het kan zijn dat er niet uitbetaald wordt bij schade, dit hangt af van het geval. adviseert om te overleggen met de arts.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
Met gips om uw been kunt u de auto niet veilig bedienen. Als algemene regel geldt dat uw weer veilig kunt autorijden wanneer u zonder hulpmiddelen kunt lopen (6 tot 8 weken na de operatie).
Als u met de brace goed kunt lopen, in een stevige schoen zonder krukken, mag u weer autorijden en fietsen.
U mag weer fietsen en autorijden wanneer u de enkel weer goed kunt gebruiken en veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Indien nodig krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapeut voor ondersteuning bij het herstel. De meeste mensen kunnen na 8 tot 12 weken weer normaal lopen.
Het is volgens de Wegenverkeerswet dus verboden om gevaar te veroorzaken én je zo te gedragen dat andere weggebruikers letsel kunnen oplopen óf kunnen overlijden. De wet zegt echter niets over rijden met gips. Je bent hierdoor zelf verantwoordelijk voor de beslissing om wél of niet te gaan rijden.
Na het verwijderen van het gips, kan een lichte zwelling ontstaan. Deze zwelling kan in de loop van de dag nog iets erger worden. Dit is niet erg. De zwelling verdwijnt daarna weer langzaam.
Met een gescheurde enkelband werken is afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar de voet nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een gescheurde enkelband uit te voeren. Met een gescheurde enkelband werken waarbij veel krachtsinspanning van de voet wordt vereist is niet mogelijk.
Wat doet een brace ? Een brace is een hulpmiddel, dat je aanbrengt om een gewricht te ondersteunen. De reden hiervoor kan gelegen zijn in een gebrek aan stabiliteit of stevigheid dan wel pijn of zwelling.
In deze categorie zijn Malleotrain S (05090), Push sports enkelbrace 8 (05868) en de Enkelbrace Ortho Medical (09003) de beste. Uiteindelijk geven deze wel wat minder steun, maar zijn wel weer zeer goed te gebruiken in het dagelijks leven en met sporten.
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij. Neem kleine pasjes en loop niet te veel (maximaal 1 kilometer per dag).
Kun je autorijden met een klapvoet? In de meeste gevallen is het niet verstandig om auto te rijden met een klapvoet omdat je minder controle hebt over je voet en enkel. Dit zorgt ervoor dat je een gevaar bent op de weg voor jezelf en alle omstanders.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.
Mag ik een brace aanhouden als ik ga slapen? Nee, 's nachts mag de brace niet gedragen worden. Het lichaam moet tijdens de slaap volledig kunnen ontspannen.
Moet ik de brace ook in de nacht dragen? Verreweg de meeste braces moeten voornamelijk overdag worden gedragen. Hierbij is het advies om 's nachts de brace af te doen, aangezien het gewricht dan tot rust kan komen.
Bij een blessure is het meest voorkomende advies om de brace te dragen tot dat de blessure over is. Bij het te kort dragen van een polsbrace bij een blessure zou het natuurlijk kunnen dat de blessure terugkomt of niet volledig hersteld.
Bij gescheurde enkelbanden krijgt u om uw enkel en onderbeen een drukverband, een brace of een spalk. Na ongeveer zes weken is uw enkel weer vrij, maar dan duurt het nóg een week of zes voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken.
Een scheur of een verrekking van een enkelband ontstaat door bijvoorbeeld een verkeerde beweging: het bekende 'door de enkel gaan'. In de meeste gevallen draait de enkel naar binnen, waardoor de banden aan de buitenkant van de enkel beschadigd raken.
Men dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Neem stevige schoenen mee naar het ziekenhuis. Het kan namelijk zijn dat je na het verwijderen van het gips meteen weer mag lopen. Dit hoor je van de dokter of de gipsverbandmeester. Neem ook je krukken mee.