Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans wél goed te behandelen! De meeste mensen met astma zijn, mits ze hun medicijnen trouw en goed gebruiken en verdere adviezen goed opvolgen, (vrijwel) klachtenvrij.
Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn. Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.
Astma is meestal goed te behandelen met medicijnen. Daarbij blijven de adviezen, zoals niet roken en genoeg bewegen, ook heel belangrijk. Medicijnen genezen astma niet. Maar als u de medicijnen goed gebruikt, kunnen de klachten wel wegblijven of minder worden.
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Als u een astma-aanval hebt, dan kunt u zelfs het gevoel krijgen dat u stikt. Een benauwd gevoel kan stress voor u opleveren. De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Astma hoeft niet elke dag klachten te geven. Toch is het een ziekte die niet overgaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie.
De meeste mensen met astma kunnen met een goede behandeling een vrijwel normaal leven leiden. Zelf actie ondernemen om je leven met astma beter te maken noemen we zelfmanagement. Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken.
Kies dan voor een plek met minder luchtvervuiling. Dat betekent een plek: minstens 50 meter van een drukke weg. Een drukke weg is een weg waar iedere dag meer dan 10.000 auto's en vrachtauto's overheen komen.
Astma en het weer …
Niet iedereen met astma heeft er last van, maar over het algemeen prikkelt koude en vochtige lucht de longen. Dat kan kortademigheid, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Als u met mist en regen naar buiten gaat kunnen uw klachten verergeren.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Wat is ernstig astma
Ernstig astma is met medicijnen moeilijk onder controle te houden. Hierdoor heb je waarschijnlijk veel klachten en moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.
Piepend ademen
Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan. Raspend of zagend ademhalen zijn ook kenmerken van astma.
Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD en astma die corona krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop. Dit is inmiddels ook aangetoond voor patiënten met interstitiële longziekten. '
Als je last hebt van Astma, kan een luchtreiniger verlichting bieden. Belangrijk is dat de luchtreiniger de lucht in de kamer minimaal 5 keer per uur zuivert. Ook is het belangrijk dat de luchtreiniger zowel over een degelijk HEPA als een koolstoffilter beschikt.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Klachten De luchtwegen worden nauwer en extra prikkelbaar. Dit geeft klachten als een piepende ademhaling, pijn op de borst, kortademigheid, hoesten en soms slijmproductie.
Moeilijk ademen
Aan de binnenkant van de luchtwegen zwellen de slijmvliezen op. De wanden van de luchtwegen zetten uit, waardoor de luchtweg smaller wordt. Het uitademen wordt dan moeilijker. De slijmvliezen produceren extra veel slijm, dat zich ophoopt in neus, keel, luchtpijp en longen.
Bij astma is de vernauwing van de luchtwegen nog omkeerbaar. Dit betekent dat een patiënt niet altijd klachten heeft. Tussentijds kan een astmapatiënt zelfs volledig klachtenvrij zijn. Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden.
De meeste mensen die COPD krijgen, zijn ouder dan 40 jaar. U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U moet vaak hoesten en u hoest slijm op.
Astma is vaak erfelijk. Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook.