In Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden.
Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Wel geldt dat één van de twee ook volstaat.
Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Op veel wegen is het verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord. Op bijvoorbeeld bergwegen kan winteruitrusting in de vorm van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord.
De maximumsnelheid van een auto met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/uur. Die snelheid wordt doorgaans aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen. Het is dus niet toegelaten om sneller te rijden. Pas op voor de snelheidscontroles!
Gevolgen van rijden zonder sneeuwkettingen
Heel erg dom, want als je geen sneeuwkettingen onder de auto hebt, maar wel een ongeluk veroorzaakt, ben jij aansprakelijk voor de schade. En dan hebben we het alleen nog maar over de autoschade. Daarnaast kun je in sommige gebieden een fikse boete krijgen als je zonder rijdt.
Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord staat aangegeven. Wanneer er geen verplichting geldt, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als er voldoende sneeuw op de weg ligt. Op die manier beschadig je de weg niet. Met sneeuwkettingen geldt een aangeraden maximum snelheid van 40 kilometer per uur.
Kosten. Een week sneeuwkettingen huren kost ongeveer 30 euro. Voor dat geldt kan je zelfs in de uitverkoop geen sneeuwkettingen kopen. Een paar kwalitatief goede sneeuwkettingen kost zelfs in de aanbieding al snel 100 euro.
U mag in Nederland niet met sneeuwkettingen op de openbare weg rijden. Sneeuwkettingen kunnen namelijk het wegdek of de wegmarkeringen beschadigen. Dit kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen.
Waar moet ik op letten? Voordat je sneeuwkettingen gaat kopen moet je goed je bandenmaat weten. Veel sneeuwkettingen zijn geschikt voor meerdere maten dus kijk goed of jouw maat er tussen staat. Daarnaast moet je goed weten of er genoeg ruimte is tussen de wielen en de wielkast.
Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop. Dit bord kom je eigenlijk alleen in bergachtige gebieden tegen.
Daarom moeten vanaf 1 november 2021 alle voertuigen met vier of meer wielen verplicht winterbanden hebben, sneeuwkettingen of de nieuwe sneeuwsokken en gebruiken: lichte voertuigen, bedrijfsvoertuigen, bussen en zware vrachtwagens.
In Nederland is het momenteel heel gangbaar om sneeuwkettingen te huren. Sneeuwkettingen zijn in de meeste wintersport landen verplicht. Waardoor er in principe altijd sneeuwkettingen meegenomen moeten worden naar wintersport landen. Als u sneeuwkettingen huurt kost het u tussen de 25 en 40 euro per week.
Een sneeuwketting is in Oostenrijk alleen verplicht als een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting dat aangeeft én de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
Bij voertuigen met voorwielaandrijving moeten sneeuwkettingen enkel aan de voorbanden worden aangebracht, terwijl voertuigen met achterwielaandrijving moeten worden uitgerust met kettingen op alle 4 de wielen om zo tractie aan de achterkant en grip aan de voorkant te garanderen.
Denk niet dat het kwaad kan voor een weekje. Mijn advies gewoon om laten liggen, Als het nieuwe kettingen zijn ff uitpakken en in spuiten met WD40 of silicone spray (action) en na thuiskomt afspoelen met warm water en paar dagen goed laten drogen en dan opbergen.
Sneeuwketting verplicht
Voor vierwielaangedreven auto's geldt géén uitzondering. Wanneer er een bord langs de weg aangeeft sneeuwkettingen te monteren, geldt dat dus ook voor een 4x4 aangedreven auto.
Als je op zoek bent naar een sneeuwketting die je alleen in noodgevallen nodig hebt, bijvoorbeeld incidenteel bij hevige sneeuwval, kun je het beste kiezen voor zogenoemde Noorse sneeuwsokken. Ga je echter regelmatig op wintersport, dan kun je beter voor de traditionele sneeuwketting kiezen.
Waar zijn sneeuwkettingen verplicht? In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen , Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, en Tsjechië. Hier is het bij extreme weersomstandigheden op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken.
De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen. En misschien een stomme tip… maar doe de sneeuwkettingen als laatste in de kofferbak. Je voorkomt dan in elk geval dat je eerst alle bagage er uit moet halen.
Denk aan Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen, …
In Noorwegen, Zweden en Finland moet je sneeuwkettingen aan boord te hebben, zodat ze kunnen gemonteerd worden wanneer de staat van de weg dit vereist. In Oostenrijk is de verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen van kracht tussen 1 november en 15 april.
Er zijn verschillende maten sneeuwkettingen verkrijgbaar bij GAMMA. Van sneeuwkettingen voor banden in maat 205/55 R16 tot 175/50-R5, bij ons vind je voor iedere bandenmaat wel een passende sneeuwketting. Sneeuwkettingen zijn makkelijk te monteren.
Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk.
RUD Hybrid is een eenvoudig te monteren sneeuwketting en testwinnaar bij de ADAC sneeuwkettingen test. U hoeft geen ring in te haken achter de band of na te spannen De RUD Hybrid doet het allemaal zelf en past zichzelf aan de band aan.
Winterberg ligt op 3 uur van Nederland
Tijdens de reis hoef je je geen zorgen te maken dat je je sneeuwkettingen nodig hebt! Denk er wel aan dat bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Winterberg is een compact dorp met een groot aanbod aan accommodaties.