Heb je geen melk in huis en slechts een kleine hoeveelheid nodig? Dan kun je dat in de meeste gevallen vervangen door een beetje room, aangelengd met water. In bepaalde recepten lukt het ook met romige kaas, zoals mascarpone.
Room is een zuivelproduct verkregen uit koemelk.Als de melk even staat komt er een laag vet bovendrijven, dit romen ze af en zo heb je room. Tegenwoordig gebruiken ze vele andere manieren om allerlei soorten room te maken, maar om echt room te mogen zijn moet het uit tenminste 10% vet bestaan.
Kookroom is een zuivelproduct gemaakt van koemelk. Het bevat minimaal 10% vet, anders mag het in Nederland geen room heten, maar vaak ongeveer 20%. Het is één van de dunnere (en magerdere) roomsoorten. In kookroom zit daarnaast een speciaal bindmiddel waardoor het niet schift in warme gerechten.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen.
Om 1 kop (237 ml) slagroom in uw recept te vervangen, voegt u 2 eetlepels (19 gram) maizena toe aan 1 kop (237 ml) melk en roert u, zodat het mengsel dikker wordt . U kunt volle melk gebruiken of kiezen voor magere melk om de calorieën en het vetgehalte van uw recept te verminderen.
Kook de melk tot het net kookt en zet het vuur weer uit. Spoel de blender om met heet water om het glas voor te verwarmen. Schenk vervolgens de melk in de blender en voeg de blokjes roomboter toe. Mix het geheel voor 30 seconden tot je een gladde room ziet ontstaan.
Standaardiseren betekent dat alle bestanddelen uit de melk gehaald worden om ze vervolgens in standaard hoeveelheden weer toe te voegen. Zo is het vetgehalte altijd exact hetzelfde.
Veel creamers zijn bewerkt en kunnen additieven, conserveermiddelen of niet-zuivelingrediënten bevatten. Deze bewerking kan de algehele smaak beïnvloeden. Melk is een natuurlijk product met minimale bewerking, waardoor de inherente smaak en voedingskwaliteiten behouden blijven.
De room heeft een vetgehalte van circa 20% en wordt vaak gebruikt om een romige smaak te geven aan soepen en sauzen. Aan deze room is een bindmiddel toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de room in warme gerechten niet gaat schiften. Kookroom kun je, in tegenstelling tot slagroom, niet opkloppen.
In tegenstelling tot de meeste crèmes is kookroom zo ontworpen dat het verhit zonder te schiften, bestand is tegen splijten en snel dikker wordt tijdens het kookproces . Als gevolg hiervan werkt het goed in zeer hete gerechten (in de oven, in de pan en eigenlijk overal).
Met sojamelk kun je melkproducten dus prima vervangen. Sojamelk werkt het beste in hartige gerechten of in de koffie. Ook levert soja een alternatief voor yoghurt in de vorm van sojayoghurt. De smaak is vergelijkbaar met yoghurt van koemelk, al vinden sommigen deze vervanger voor yoghurt wat zoeter.
Zure room of gewone yoghurt
Wanneer u melk in een recept vervangt, kunt u doorgaans een gelijke hoeveelheid zure room of yoghurt gebruiken. Als u echter de voorkeur geeft aan een vloeibaarder beslag, overweeg dan om het te verdunnen met een beetje water. Yoghurt is ook een geweldige vervanger voor karnemelk of roomkaas in een glazuur.
Sojamelk is een van de bekendste plantaardige melksoorten en komt qua voedingsstoffen het dichtst in de buurt van koemelk. Het is een romige, eiwitrijke melk op basis van sojabonen, waar vaak calcium en b12 aan is toegevoegd. Sojamelk is milieuvriendelijker dan koemelk.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Standaardisatie: Standaardisatie van melk heeft betrekking op het aanpassen (verhogen of verlagen) van het vetgehalte en de vaste bestanddelen (dus niet het vetgehalte) van de melk om verschillende soorten melk te bereiden , bijvoorbeeld dubbeltonige, getinte, gestandaardiseerde melk, enz.
Melk wordt geproduceert in de melkklieren van de koe, de uier.Het hormoon prolactine uit de hersenen stuurt de melkklieren aan melk te produceren. De melkproduktie vindt plaats in de melkblaasjes van de uier waar deze melkvormende cellen de nodige bestanddelen uit het bloed halen wat door de uier stroomt.
Zuivel: Heb je geen kookroom in huis? Dan kun je slagroom gebruiken. Het is hetzelfde product, alleen bevat kookroom minder vet dan slagroom. Je kunt kookroom ook vervangen door volle melk met een beetje boter of door een mix van melk en een eetlepel bloem om de goede dikte te krijgen.
Om zelfgemaakte kookroom te bereiden, giet je de melk in een brede pan. 1.Breng aan de kook. 2.Roer met een garde zodra het begint te koken. 3.Laat ongeveer 20 minuten koken op een middelhoog tot hoog vuur, af en toe roeren .
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Hoewel melk niet zo romig is als slagroom, kun je in sommige recepten slagroom prima vervangen door melk. Denk hierbij aan quiche recepten waarin slechts een klein scheutje slagroom nodig is. Je kunt dan het beste volle melk gebruiken, omdat deze variant het romigst is.