Niet opnieuw opwarmen of invriezenBorstvoeding mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde melk weg.
Afgekoelde aangemaakte melk kun je het beste au-bain-marie opwarmen. Het is niet goed om aangemaakte melk steeds op te warmen en weer af te laten koelen. Dus neem alleen in een flesje of spuitje zoveel melk op als je nodig hebt voor de volgende voeding.
Babyvoeding twee keer opwarmen en ziektemakers
Door vervolgens een dag later dezelfde maaltijd opnieuw te verwarmen, kunnen deze bacteriën zich door temperatuurschommelingen ongewenst vermenigvuldigen waardoor je kindje ziek kan worden.
Restjes opgewarmde melk kunnen tot maximaal twee uur na opwarming bewaard worden en binnen die twee uur aan de baby gegeven worden. Daarom is het handig steeds kleine hoeveelheden op te warmen.
Niet opnieuw opwarmen of invriezen
Gooi restjes opgewarmde melk weg.
Als u een flesje hebt opgewarmd, moet u het binnen een uur aan uw baby geven. Anders moet u het weggooien.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Wanneer we een kan melk verwarmen, wordt het eiwit in feite gekookt, wat hard wordt en helpt de lucht vast te houden om schuim te creëren. Dus, zoals je je kunt voorstellen, als je de melk een tweede keer verwarmt, zijn de eiwitten die aanvankelijk de vorming van het schuim mogelijk maakten, al gedenatureerd .
Melk hergebruiken nadat het eenmaal is gestoomd of opgeschuimd is niet alleen schadelijk voor de gezondheid; het verpest ook de textuur van de koffie. Sommige barista's verwarmen de melk opnieuw om kosten te besparen, maar ze lopen het risico hun klanten te verliezen .
Waarschuwing: U krijgt een minderwaardig schuim als u melk een tweede keer stoomt . Train uw personeel om alleen de hoeveelheid melk te stomen die ze nodig hebben voor de drank(en) die op dat moment worden gemaakt. Omdat het constant weggooien van melk duur kan worden, begrijpen we dat het niet altijd praktisch is om al gestoomde melk weg te gooien.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Voedselvergiftiging door Bacillus cereus
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van Bacillus cereus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De sporen kunnen overleven als de rijst wordt gekookt, en als je gerecht op kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën.
Flesvoeding klaarmaken voor je baby is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je alle stappen goed volgt en het flesje goed schoonmaakt. En als je van tevoren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan gekoeld en niet langer dan 8 uur. Zo weet je zeker dat de flesvoeding veilig is om te geven aan je baby.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.