1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
Of beter gezegd: de oorlog is nooit gestopt. Wikipedia geeft een chronologische lijst van oorlogen. Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn.
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen.
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden.
Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar! Opperbevelhebber is de president van de Verenigde Staten, de machtigste man ter wereld.
Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
Afghanistan, Jemen, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Syrië, Irak, Mali, Nigeria en Somalië zijn de tien landen waarin kinderen het hardst worden getroffen. Save the Children wijt de verslechterde situatie aan het feit dat conflicten steeds langer duren.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
De directe aanleiding voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa was de invasie van Polen door nazi-Duitsland, op 1 september 1939. Hierna verklaarden op 3 september 1939 Frankrijk en Engeland de oorlog aan nazi-Duitsland. Een dag later startte de RAF met aanvallen op een Duitse vloot.
Zo vielen er in de twee Tsjetsjeense oorlogen die Rusland uitvocht (in 1994-96 en in 1999-2009) naar schatting tussen de 20.000 en 40.000 Russische militaire slachtoffers. In de tien jaar durende Afghaanse oorlog waren het er 15.000.
Daarbij zijn een slordige 1 240 miljoen doden gevallen. Oorlog maakt niet alleen veel weduwen en wezen, het kost ook een hoop geld. Zo worden de totale kosten van de Eerste Wereldoorlog geschat op 191 miljard dollar en heeft de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk een kleine 3 biljoen dollar gekost.
De Eerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis vooral ook omdat de strijdende partijen al heel snel in een soort dodelijke omstrengeling terechtkwamen van waaruit ze zich gedurende bijna vier jaren, niet meer konden losmaken.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.