Het is twee maanden houdbaar Wel is het goed om te weten hoe lang je de melk nog kunt gebruiken nadat je die hebt ingevroren. Schrijf daarom de datum van invriezen op de verpakking en hoe lang de melk vanaf die datum (onbevroren) nog houdbaar zou zijn.
Zuivel. Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Invriezen verandert de samenstelling enigszins, maar de antistoffen en andere beschermende stoffen blijven grotendeels behouden gedurende drie maanden. Daarna zien we een lichte daling van een aantal stoffen, maar de melk blijft van goede kwaliteit tot minstens 6 maanden.
Je kunt het invriezen.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Het is twee maanden houdbaar
Ingevroren melk is zo'n twee maanden houdbaar. De datum op het pak doet er dus niet meer zo veel toe. Wel is het goed om te weten hoe lang je de melk nog kunt gebruiken nadat je die hebt ingevroren.
Bevroren melk moet eerst worden ontdooid. De beste manier hiervoor is de melk te laten ontdooien in de koelkast. Een andere mogelijkheid is ontdooien in de flessenwarmer op de laagste stand.
Zet de melk dus niet in de deur van de koelkast en laat het zeker niet ontdooien op kamertemperatuur! Het duurt ongeveer 10 tot 12 uur voor de melk volledig ontdooid is. 's Avonds een flesje in de koelkast zetten voor de volgende dag is dus een prima idee.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Op melk en andere zuivelproducten staat een zogenoemde THT-datum (tenminste houdbaar tot). Tot en met die datum is de kwaliteit goed, maar daarna is de melk niet meteen bedorven. Het beste kun je kijken, ruiken en proeven of de melk nog goed is. Meestal kun je melk die even over de datum is nog gewoon drinken.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Antwoord van Jeroen Meus
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Na verwijderen uit de diepvriezer kan de melk worden ontdooid in de koelkast, in een container met warm water of onder stromend warm water.
Voeg geen melk op kamertemperatuur toe aan het ingevroren zakje. Melk in kleine porties van maximaal 60 ml zorgen ervoor dat het sneller kunt ontdooien. Na het ontdooien kun je porties samenvoegen. Gebruik geen glazen flesjes om melk te bewaren in de vriezer, want die kunnen met erg lage temperaturen barsten.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Afgekoelde aangemaakte melk kun je het beste au-bain-marie opwarmen. Het is niet goed om aangemaakte melk steeds op te warmen en weer af te laten koelen. Dus neem alleen in een flesje of spuitje zoveel melk op als je nodig hebt voor de volgende voeding.
Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.