Hoe zit dat nou eigenlijk met hond en staart? De hond gebruikt zijn staart om te laten weten hoe hij zich voelt. Zijn staart is zijn communicatiemiddel. Hij gebruikt niet alleen zijn staart maar ook zijn houding en lichaamsgeur dus elkaar besnuffelen en plasjes overal achterlaten.
Bij veel dieren heeft de staart een duidelijke functie. Veel boombewonende apen hebben een lange staart waarmee ze zich in evenwicht houden als ze van tak tot tak rennen. Vissen en dolfijnen gebruiken hun staart bij het zwemmen. Voor paarden is het meer een harige vliegenmepper en kangoeroes zitten er op.
Naast verveling, kan stress een rol spelen. Bijvoorbeeld door verlatingsangst, een verhuizing of door de komst van een baby. Ook positieve stress, zoals de komst van bezoek, kan het gedrag uitlokken. Een derde oorzaak is een lichamelijke oorzaak zoals pijn, irritatie of jeuk.
Mijn hond bijt steeds bij zijn staart en schuurt met z'n kont over de grond, waarom doet hij dit? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een besmetting van vlooien en/of wormen. Het kan ook zijn dat uw hond last heeft van zijn anaalzakjes.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Gedragsprobleem: als een hond vreemde bewegingen maakt of vreemd gedrag vertoont, zoals het in de lucht happen en staart jagen, kan er niet alleen sprake zijn van de eerder genoemde atypische focale epilepsie, maar kan het ook gaan om een gedragsprobleem.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
De staart is een verlenging van de wervelkolom
De staart hoort net zo goed bij het hondenlichaam als ieder ander deel. De staart is zelfs een verlengstuk van de ruggengraat. Het is echter veel flexibeler en heeft een eigen set spieren, banden en schijven.
Blij of boos
Gaat de staart in het filmpje naar rechts, dan voelde de hond die er naar keek zich op zijn gemak en blij. Kwispelde de staart naar links, dan ging de hartslag van de hond voor de tv omhoog! Een hogere hartslag betekent dat de hond bang of boos is en zich klaarmaakt voor actie.
Brede kwispel = de staart beweegt horizontaal van links naar rechts, waarbij de achterkant van de hond lichtjes kan mee bewegen. Dit duidt op vriendelijkheid. Zwabber kwispel = de staart beweegt horizontaal van links naar rechts, waarbij de volledige achterkant van de hond mee beweegt. Dit duidt op vriendelijkheid.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Contactallergie. Het kan ook gebeuren dat een hond een overgevoeligheid heeft voor iets waar zijn huid of vacht direct mee in aanraking komt, zoals een vloerkleed, een kussen of schoonmaakmiddel. Dit geeft vaak jeuk aan de buik, onderkant van de poten en de kin, omdat het vaak oppervlakten zijn waar de hond op ligt.
Gezicht wrijven
Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Het vegen over de grond is voornamelijk bedoeld om de geur van het plasje verder te verspreiden. Door het opstuivend zand wordt het gebied van het plasje groter. Ook gebruikt de hond de geur van zijn pootjes om de markering aan te zetten. Onder de voetzolen, tussen de tenen, heeft de hond klieren zitten.