Veel mensen hergebruiken de theezakjes of theeblaadjes meerdere keren. Dit wordt in vakjargon ook wel re-steeping genoemd. Je kunt als stelregel gebruiken dat alle verse thee hergebruikt kan worden.
Iedereen kent wel iemand die z'n theezakje 2 keer (of zelfs meer) gebruikt. Misschien doe je het wel zelf. Gelukkig hebben we goed nieuws: het is geen enkel probleem om je theezakje te hergebruiken!
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Alle hoogwaardige theebladeren kunnen (en zouden misschien ook moeten) meer dan eens worden getrokken . Hoewel Gong Fu Cha een Chinese gewoonte is, hebben andere culturen vergelijkbare tradities om hoogwaardige theebladeren meer dan eens in één pot of kopje te zetten. "Alle [hoge kwaliteit] theebladeren zouden ten minste twee keer moeten trekken," zegt Teng.
Wat denk jij, is het snugger of kletspraat? Wat Gijs zegt is snugger! Het opnieuw gebruiken van een theezakje kan je inderdaad ziek maken. Er kunnen verschillende schimmels en bacteriën op het theezakje komen, waardoor het niet gezond is om hier nog thee van te maken.
Goed nieuws voor de bespaarders onder ons: volgens de voedingsdeskundigen is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken.
Bewaar gezette thee in een schone, luchtdichte container
Zorg ervoor dat u de verpakking labelt met de datum waarop de thee is gezet, zodat u weet wanneer u deze moet gebruiken. Volgens Mochas & Javas, een koffieshop in New York, " is een goede vuistregel om uw ijsthee binnen drie dagen na het zetten op te drinken ."
Hoe vaak kun je losse thee laten trekken? Afhankelijk van de infusiemethode die je gebruikt, kun je theebladeren ongeveer vijf tot tien keer laten trekken . Met een traditionele westerse bereidingsmethode kun je veel soorten thee minstens twee tot drie keer laten trekken.
Uit onderzoek blijkt nu dat je dit beter niet meer doet. Het zou niet alleen de smaak van thee slechter maken, meerdere keren hetzelfde water koken is bovendien niet zo gezond.
Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel.
Voor sommige theesoorten, zoals zwarte thee en kruidenthee, is kokend water beter geschikt. Echter, voor delicate theesoorten zoals groene en witte thee kan kokend water de bladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Laat het water in dat geval even afkoelen.
Losse thee is over het algemeen van betere kwaliteit, wat ook de smaak ten goede komt. Daarnaast is het ook nog eens gezonder dan theezakjes.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Even wat kokend water over het theezakje gieten en na 10-20 seconden is je thee klaar. Maar dit is eigenlijk niet hoe het hoort. Thee heeft namelijk tijd nodig om haar smaak goed af te geven. Door het theezakje snel even in het kopje te dompelen, wordt de thee bitter en komen de smaken niet goed tot zijn recht.
Theezakjes kunnen meerdere keren gebruikt worden, totdat er geen extractie meer over is .
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Thee die opnieuw wordt opgewarmd nadat het lang heeft gestaan, laat veel meer tannines vrij, waardoor de thee bitter en onaangenaam smaakt . Bovendien beschadigt herhaaldelijk verwarmen veel verbindingen die de thee zijn aroma geven.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Bij sommige theesoorten (bv. Pu-Erh) wordt de eerste zetting zelfs weggegoten en dus niet eens gedronken. Over het algemeen geldt dat je verse witte thee, groene thee, Oolongthee en zwarte thee kunt hergebruiken, dus álle theeën van verse theeblaadjes kunnen meermaals worden afgetrokken.
Gooi je oude theezakjes of losse thee niet weg. Zo kun je natte theezakjes gebruiken voor huidverzorging. Het helpt bijvoorbeeld tegen huidirritaties of het verminderen van wallen. Ook kun je er een lekker voetenbad mee maken.
Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Elke thee is een beetje anders als het gaat om de beste watertemperatuur en hoe lang ze moeten trekken. Opnieuw trekken kan over het algemeen dezelfde brouwparameters volgen als uw eerste infusie. Door een extra minuut of zo toe te voegen aan de trektijd voor elke volgende infusie, kunt u een consistente sterke smaak behouden.
Golden Moon Tea's officiële standpunt is dat thee 3 uur nadat het is getrokken weggegooid moet worden. Dit betekent dat zodra uw natte theebladeren aan water zijn blootgesteld, u maximaal 3 uur de tijd hebt om die theebladeren te gebruiken voordat u ze weggooit.
Van thee moet je veel plassen. Dit komt doordat er theïne in zit. Theïne is een stof die in theebladeren zit. Dit is vergelijkbaar met cafeïne.
Als het gaat om de houdbaarheid van losse thee, varieert de duur afhankelijk van factoren zoals theesoort, bewaarcondities en verpakking. Over het algemeen zijn de meeste losse theesoorten het meest smaakvol tussen de 12 en 24 maanden , waarbij ze hun aroma en smaak behouden.