Zonder vet kan ons lichaam geen vitamines A, D, E en K opnemen. Deze vitamines kunnen namelijk alleen in vet oplossen en niet in water. Bescherming. Vet vormt een natuurlijke bescherming voor kwetsbare organen zoals de nieren.
Als je echter niet oplet en te weinig vet binnen krijgt, gebeurt er het volgende met je lichaam: Kans op hart en vaatziekten nemen toe omdat je gehalte slechte cholesterol zult toenemen waardoor je aderen dichtslibben. Vitamineopname neemt af. Hormonen slaan wat op hol en hierdoor kun je depressiever worden.
Vetten leveren ons energie en worden ook in het lichaam opgeslagen als energiebron. Vetten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Zo hebben we vetten nodig voor de opbouw en bescherming van cellen en zorgen ze voor een goede werking van de hersenen, ogen en spieren.
Op een dag moet ongeveer 20 tot 40% van de calorieën die je binnenkrijgt uit vet komen. Dat komt voor een gemiddelde man neer op 56 tot 111 gram en voor een gemiddelde vrouw op 44 tot 89 gram vet per dag. Wat is beter: vet rond je heupen of je middel? Je middelomtrek zegt iets over buikvet.
In een gezond dieet haal je minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoefte uit vet. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man.
Om af te vallen is het niet nodig om vetvrij of vetarm te eten. Je lichaam heeft vet zelfs nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Maar wist je dat je vet ook kunt gebruiken om vet te verbranden? Niet elk soort vet is overigens voor vetverbranding geschikt; je moet wel de "goede" soorten vet eten.
Als je af wilt vallen of een strak lichaam wilt krijgen, is het advies daarbij om 1400 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Op het moment dat je dit een week lang vol weet te houden, ben je in staat om 1085 gram kwijt te raken. Dat komt dus neer op het verlies van ruim 1 kilo aan vetpercentage per week.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Het grootste gevolg van teveel vet binnenkrijgen is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Dit houdt in dat je meer energie krijgt dan nodig. De vetten die je nodig hebt worden door je lichaam afgebroken; de energie die je binnenkrijgt verbruik je ook. Je voedt je cellen, je hormoonhuishouding en je spieren.
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo'n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.
Te weinig vet
Voor vrouwen is de ondergrens 14% en bij mannen 6%. Heb je een erg laag vetpercentage, dan heeft je lichaam weinig reserves en kan je je gauw moe en lusteloos voelen.
Je verbrandt zo lichaamsvet en valt dus af. Wanneer je elke dag zo'n 500 calorieën onder je energiebehoefte eet val je wekelijks ongeveer halve kilo af. Ga je voor een groter tekort, dan verlies je ook sneller gewicht. Dat maakt het echter niet noodzakelijk een goede optie!
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten, roomboter en volvette kaas (48+). Ook in sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit veel verzadigd vet.
Een energieprocent is het aandeel in het aantal calorieën dat eten levert. Voor een gemiddelde Nederlandse man is dit ongeveer 100 gram vet per dag, voor een gemiddelde Nederlandse vrouw ongeveer 80 gram per dag. Probeer vooral onverzadigde vetten te eten, de kans op hart- en vaatziekten daalt daarmee aanzienlijk.
Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Uit blik of diepvries gaat het vaak om minder vette zalm uit de Stille Oceaan.
U bent niet gemotiveerd. Om buikvet te verliezen moet u een caloriearm en vezelrijk dieet combineren met cardio-en spieroefeningen. Als u echter voldoende gemotiveerd bent zal zelfs genetische aanleg u er niet van kunnen weerhouden het ongewenste vet weg te krijgen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Als je 10 kilo vetmassa verliest, dan verlaat zo'n 8,4 kilo massa het lichaam via de longen als CO2 en 1,6 kilo als water. 'Met andere woorden, het leeuwendeel van het gewicht dat we verliezen ademen we uit, voornamelijk als CO2 en deels als water,' vertelt Matthys.