Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
In Nederland is gas een energiebron voor elektriciteitscentrales en wordt het in huishoudens veel gebruikt voor verwarming, koken en warm water. Het gas dat in Nederland wordt verbruikt, komt vooral uit Groningen, de Noordzee en Scandinavië. Een klein deel van het gas komt uit Rusland.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Maak geen vuur; Schakel lampen of elektrische apparaten niet aan of uit; Bel het Nationaal Storingsnummer gas en stroom op 0800 - 9009 en waarschuw de buren; Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst.
Om een bestaande woning volledig gasloos te maken, moet je overstappen naar elektrisch koken. Vervang het gasfornuis bijvoorbeeld door een inductie of keramische kookplaat. Met name inductiekookplaten zijn populair, omdat hierbij geen warmte verloren gaat.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.
Een van de belangrijkste vaardigheden in een wereld zonder elektriciteit is een vuur kunnen stoken. Dat kan je gebruiken om te koken, voor warmte en licht of om je positie duidelijk te maken. Gas is eenvoudig in gebruik maar niet altijd voorradig, dus vroeg of laat zal je waarschijnlijk naar hout grijpen.
Zowat 1,2 miljard mensen wereldwijd leven zonder elektriciteit. Dat staat in een rapport van de Wereldbank en het Internationaal Energieagentschap dat gisteren is gepubliceerd.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen van aardgas op duurzame energie. Daarom kan in principe na 2050 niemand meer koken of verwarmen op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen.
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.
Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.
De voordelen van gasloos wonen
Door over te stappen op stroom, kun je ook flink wat geld besparen. Gas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Hierdoor beslaat de gasrekening het grootste gedeelte van de energierekening.
Als Rusland geen gas meer aan Nederland en Europa levert, heeft dit wel gevolgen: De energieprijzen kunnen langer hoog blijven, of verder stijgen. Het wordt lastiger om de gasvoorraad voor de komende winter op peil te brengen. Daardoor neemt het risico op een tekort aan gas in de komende winter toe.
Echter is uit onderzoek is gebleken dat er op dit moment een gemiddelde investering van € 18.500,- nodig is om volledig van het gasnet af te stappen en enkel gebruik te maken van duurzame energie*.
In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
Als je energieneutraal (aardgasloos) wilt gaan wonen, zijn er flink wat maatregelen nodig. Je woning moet beter worden geïsoleerd, je moet overgaan op een ander verwarmingssysteem en je kunt zonnepanelen en/of collectoren aanschaffen.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.