LED strips aan elkaar verbinden
LED strips verbinden gebeurde vroeger nog door middel van solderen. Gelukkig is dat verleden tijd en kunnen LED strips momenteel aan elkaar worden gekoppeld middels zogenaamde “click connectoren”.
Standaard hebben bijna alle 12 en 24 volt led strips een maximale lengte van 5 meter. Dit geldt voor zowel RGB, RGBW, RGBWW, Dual White als enkele kleur strips. De kortere lengtes die worden aangeboden zijn dus delen van een 5 meter strip.
Het inkorten of knippen van een ledstrip is erg eenvoudig. U knipt namelijk de ledstrip simpelweg door met de schaar die u thuis heeft liggen. Zoek even het daarvoor bestemde streepje op en knip hierover de ledstrip doormidden. De ledstrip blijft gewoon werken en het stuk wat u over heeft kunt u zelfs hergebruiken.
Als je een ledstrip een bocht wilt laten maken, moet je er zeker voor zorgen dat de hoek niet te vierkant is. Als de hoek te goed is, kan er een knik in de ledstrip ontstaan, met alle negatieve gevolgen van dien. Zorg ervoor dat je de ledstrip eerst verwarmt met een föhn en buig daarna voorzichtig de ledstrip om.
Stof is een veelvoorkomende oorzaak van defecte LED strips. Stof hecht zich gemakkelijk aan LED strips. Doordat een dikke laag stof na verloop van tijd de LED strip heeft bedekt, kan dit het risico op met name brand doen toenemen. Ook zal de LED strip minder vel branden door de aanwezigheid van een dikke laag stof.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Je kunt de losse ledstrip opnieuw vastlijmen door de ondergrond nog een keer grondig schoon te maken en een beetje lijm toe te voegen die geschikt is voor de ondergrond.
Afhankelijk van het type strip zijn deze meestal om de 5 of 10 cm geplaatst. Je kan de strip op deze punten gemakkelijk doorknippen met een gewone huis-tuin-en-keuken-schaar. Naast de knipmarkeringen is elke 50 cm een zilveren laspunt geplaatst. Ook op dit punt kan met een gewone schaar worden geknipt.
Een LED strip op 220v / 230v sluit je aan met een plug and play plug stekker. De stekker kan je eraf halen. Het wit bakje / omvormer moet wel nog aan plug blijven. Dit is een 230v DC naar 230v AC omvormer.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Het wegwerken van led-verlichting kan op twee verschillende manieren. Zo kan je ervoor kiezen om de verlichting in te frezen. Je zorgt dan dat er ruimte in bijvoorbeeld muren of plafonds komt waar je de lampen in kunt laten zakken. Je monteert de strips dan eerst op het speciaal hiervoor vervaardigde aluminium profiel.
De afstandsbediening is een 1-kanaals afstandsbediening. Dit betekent dat je er één lamp of plug mee aan en uit kan zetten of één groep lampen (meerdere lampen of pluggen.) De lampen of pluggen dienen tegelijkertijd aan- en uitgeschakeld te worden om deze in de inleermodus te zetten.
De Duitse fabrikant van van verlichting B. K. Licht staat garant voor nauwkeurig vakmanschap, hoogwaardige materialen en modern design. Het bedrijf is een expert in de productie van armaturen die energiebesparende LED technologie gebruiken. B. K. Licht produceert armaturen voor exterieur en interieur.
Led strips zijn te verkrijgen in diverse kwaliteiten. Zo kan het PCB, de ondergrond van de led strip, uit een enkele laag bestaan of uit meerdere lagen. Lage kwaliteit led strips hebben maar 1 of 2 lagen. Hierdoor wordt de led strip te warm en dit resulteert in defecte leds en een korte levensduur.
Nee! LED lampen en LED armaturen worden niet warm. LED onderdelen genereren uiteraard wel warmte, zoals elk vergelijkbaar apparaat dat elektriciteit verbruikt. LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen.
LED verlichting bevat vrijwel geen giftige stoffen, tenzij de lampen echt tot stof vermalen worden. Dit zal je in de praktijk natuurlijk niet doen. Hierdoor kom je dus niet in aanraking met de stoffen die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.
Hoe hoger het voltage, hoe sterker het licht uit de LED strip is. Het is bij het maken van deze keuze belangrijk om het doel van de LED strip in je achterhoofd te houden. Wanneer je de LED strip uitsluitend wilt gebruiken als sfeermaker in een kamer, dan voldoet een 12 volt variant meestal prima.
Plaats je LED strip achter op je TV zodat het licht van de strip weerkaatst tegen de muur.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Iedere situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld genomen zijn in Nederland onderstaande jaarlijkse branduren van de verlichting gebruikelijk: Woonkamer 1.000 uur/jaar. Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar. Werkplaats 2.700 uur/jaar.