Je kunt kunstgras op tegels leggen, maar er is wel enige bevestiging nodig. Het is niet de bedoeling dat het kunstgras onder je voeten vandaan glijdt. Het is dus nodig om het kunstgras op de tegels vast te maken. Hiervoor is speciale tape beschikbaar, waarmee je kunstgras op tegels kunt plakken.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Onze experts adviseren om het kunstgras te verwerken met een houten afrastering. Je kunt het kunstgras hier dan in vast schroeven en blijft het kunstgras goed op plek liggen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met grondankers.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Kunstgras in de tuin
Als ondergrond voor kunstgras volstaat het om de aarde te bedekken met zo'n 5-10cm stratenmakerszand. Deze laag zand kan, nadat deze is ingewaterd en egaal is gemaakt, bedekt worden met een stabilisatiedoek.
Gemiddeld ben je voor kunstgras leggen prijzen tussen de €8,50 per vierkante meter kwijt als je dit op een stuk doet waar je eerst ook grasveld had. De hovenier kan niet zomaar kunstgras aanleggen. Deze moet eerst het oude grasveld uitsteken of het terras, vaak gebeurt dit met de schop.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
U legt het kunstgras aan beide kante zon 15 cm open en legt de lijmdrager met lijm in het midden. Dan kunt u het kunstgras weer dichtleggen, doe dit met enige voorzichtigheid zodat er geen vezels in de lijm komen.
Kunstgras is weerbestendig. Zolang er geen langdurige plasvorming ontstaat op het gazon, zal ook overvloedige regenval, sneeuw of hagel bij het kunstgras geen problemen geven. De vezels zullen niet verkleuren, zoals sprieten van natuurgras dat bij veel nattigheid wel doen.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig. Ook kunstgras en kiezels worden beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhindert. Het plaatsen ervan is dus ook vergunningsplichtig.
Kunstgras is snel droog
Maar in een hele hete zomer is het een ander verhaal. In de volle zon kan de temperatuur van het kunstgras oplopen tot ruim 40 graden. Hierbij zult u uw voeten niet verbranden, maar het kan wel heet aanvoelen. Toch geldt hierbij ook: het kan voor het gras geen kwaad.
Mos op kunstgras verwijderen
Allereerst kun je proberen het mos te verwijderen met strooizout. Door dit zout te strooien op te plekken waar het mos zich bevindt, borstel je dit na een kwartiertje wachten eenvoudig weg met de kunstgras bezem.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Voor stabilisé adviseren wij een verhouding van 100kg cement per 1m³ rijnzand en een dikte van ± 10cm. Stabilisé heeft als voordeel steeds dezelfde strakke uitstraling te behouden zonder verzakkingen achteraf (wel afhankelijk van de toestand van de ondergrond). Dit geeft een blijvende vlakke afwerking.
Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond.