Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
In het voorjaar kun je de hedera heel kort snoeien. De plant ziet er dan tijdelijk misschien iets minder mooi uit, maar je zult zien dat de klimop al snel weer flink gaat groeien. In het najaar is het aan te raden om enkel de lange uitschieters te snoeien. Zo breng je de haag weer mooi in model voor de winterperiode.
Op termijn kan hij de groei van de takken en de stam belemmeren. Als we klimop uit bomen verwijderen die er al een lange tijd ingroeit, zien we aan takken of bovenaan de stam soms misvormingen. Waardoor de boom of tak minder stevig is op deze plaats.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Eens in het jaar, in het najaar, snoeit u met een snoeitang enkele van de meest verhoutte takken weg. Verjongen wordt dit ook wel genoemd. In het begin zal de klimop er dan enigszins kaal uitzien, maar dit trekt in de lente gewoon dicht met nieuwe fris groene takjes en bladeren.
Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Wortels klimop doden met roundup.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Wanneer klimop snoeien
U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september. Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
De wortels van de klimop zullen na een behandeling met azijn normaal gezien weer uitschieten. Bovendien kan azijn ook overige planten en het bodemleven aantasten, waardoor dit niet aanbevolen is.
Klimop witte schimmel is een van de meest voorkomende oorzaken van een zieke Hedera. Het is een schimmel die zich snel verspreidt en er daardoor voor zorgt dat het Hedera blad geel wordt en afsterft. De Spintmijt kan ook bij de Hederaplant voor problemen zorgen.
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen, groeit ook op muren, torens en bomen en is ook een prima bodembedekker. Klimop kan 400 jaar oud worden en een stamomtrek van 1 meter halen.
Snoeien doet groeien! Door planten regelmatig te snoeien, zullen ze goed groeien en bloeien. Door het snoeien maken ze nieuwe uitlopers (takjes) waardoor ze voller worden. Er zijn verschillende momenten om te snoeien, dat is afhankelijk van de soort plant.
Vanaf leveringen zijn ze al voor minimaal 90% dicht, daarna heeft de kant en klaar haag ongeveer een half jaar nodig om volledig dicht te groeien. Plant je jouw haag in maart dan is deze is augustus 100% dicht. Maak je de haag van losse stokken? Dan heb je na een jaar een volledig dicht gegroeide haag.
Elke klimop kan door stekjes of door het afleggen van takken probleemloos vermeerderd worden.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven. Streef ernaar dat de plant die waterhoeveelheid na een dag of vijf op heeft, waarna de wortels twee dagen iets droger kunnen staan. Daarna geef je weer water.
Niet de bladeren of bessen eten
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen. Stel je maar eens die eindeloze winterse regendagen en nachten voor, of dagen met hagel en ijzel.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.