Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is. Natuurlijk mag de huisvesting van je dieren ook groter zijn. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger ze zijn.
Zorg voor een stevig hok met een vossenluik, dat beschermt ze tegen vossen en steenmarters. Hoe je van een kippenren een driesterren verblijf maakt lees je hier. Kippen zijn nette dieren: ze nemen elke dag een bad. Een zandbad, wel te verstaan; zo houden ze hun veren vrij van parasieten.
Hoeveel kippen mag een hobbykippenhouder hebben? Zolang je niet meer dan 250 kippen houdt, kun je jezelf beschouwen als hobbykippenhouder. Het kan in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening zijn opgenomen of je wel of geen hanen kunt houden binnen de bebouwde kom. Check dit bij je eigen gemeente.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Kippen hebben geen vaste plek voor hun ontlasting. Loslopende kippen zullen dus door heel de tuin poepen. Dit kan zorgen voor overlast. Meestal is de ontlasting droog en kan deze zo opgeveegd worden.
Kippen zijn uitstekende tuinhulpjes. Als je ze los laat rondscharrelen in de tuin, helpen ze met het wieden van de bodem. Daarbij zijn kippen goede afvalverwerkers; ze eten plantaardig organisch afval, dat je niet in de groenbak hoeft te gooien.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
4. Is het veel werk? Nee, het valt erg mee, een kat kost waarschijnlijk meer tijd en, zoals superboer Joel Salatin zegt, twee kippen in huis nemen evenveel ruimte in beslag als één hond. De kippen hebben voer- en waterbakken die je voor een aantal dagen kunt vullen.
Er moet zowel zon als schaduw zijn in het hok, daar houden kippen van. De kippen hebben zitstokken en legnesten nodig in het hok.
Een vakantie van een paar dagen is geen probleem. Als je genoeg voer achterlaat en zorgt dat de drinkbak vol zit, zullen de meeste kippen niet eens merken dat je weg bent.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Zo bevat het loof van aardappel- en tomatenplanten een stofje dat een dodelijke verlamming tot gevolg heeft. Vingerhoedskruid is een andere plantensoort die giftig is voor je kippen. Het kruid veroorzaakt maagdarmproblemen. Hou ook buxus, klimop en taxus uit de buurt van je dieren.
Wilde planten: Adelaarsvaren, Bitterzoet, Bolderik, Echt Vingerhoedskruid, Veenbes, Eik, Goudenregen, Heggerank, Jacobskruiskruid, Koolzaad, Kruidvlier, Lathyrus-soorten, Monnikskap, Oleander, Wikke-soorten, varens,Taxus en de Wonderboom.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Katten en kippen gaan meestal goed samen. Katten zijn kleiner dan honden en kippen kunnen zich daarom goed verdedigen. Het is zelfs waarschijnlijker dat uw katten zullen wegrennen voor uw kippen dan andersom.
Elke kip reageert verschillend op regen en wind, omdat ze allemaal een eigen verenpak en vetlaag hebben. Hoe dikker de vetlaag, hoe meer bescherming deze biedt. Door vocht en tocht kunnen je kippen een verkoudheid oplopen. Hitte en vochtig weer verhogen het risico op de ziekte coccidiose.
Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken. Kou is voor kippen veel minder erg voor ze dan tocht en vocht.
Een broedse hen. Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.