Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Gebruik nooit zeep of schoonmaakmiddelen op uw vlees- of gevogelteproducten . Ze kunnen uw voedsel besmetten met chemicaliën en het onveilig maken om te eten. Het gebruik van een voedselthermometer is de enige zekere manier om te weten of uw voedsel een hoge genoeg temperatuur heeft bereikt om ziektekiemen te vernietigen, inclusief bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.
Je kunt babyshampoo en een tandenborstel gebruiken om de poten en voeten van je kip voorzichtig te schrobben. Probeer voorzichtig vuil te verwijderen. Zet je kip terug in de gootsteen en giet met een kan water over het lichaam van de kip. Het kan even duren voordat je kip helemaal nat is, omdat ze wat waterafstotende veren hebben.
Zó was je rauwe kip
Je legt de kip in koud water met witte natuurazijn of limoensap. “Wrijf de kip goed schoon”, benadrukt Shirma. Haal het vlees vervolgens uit het water en dep het droog met keukenrol. “Voor 1 kip gebruik je 1 liter koud water met 30 milliliter azijn of één uitgeperste limoen.”
3. Was de kip niet. Spoel de kip niet af, laat de kip niet weken, gebruik geen azijn om de kip schoon te maken en gebruik geen zeepsop om de kip schoon te maken. Als u papieren handdoeken gebruikt om het vlees droog te deppen, gooi die papieren handdoek of papieren handdoeken dan meteen weg en was daarna uw handen.
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
Maak de hele vogel nat voordat u hem wast, want droge veren breken veel sneller dan natte veren. Maak uw vogel nat met water en een beetje babyshampoo . Zonder een beetje shampoo maken natuurlijke oliën het moeilijk om de veren nat te maken. Als u een vogel met verenpoten hebt, pluk dan niet de mest van de voetveren.
Verminder de kans op infecties. De gehele dag door loop je het risico om in aanraking te komen met ziekteverwekkers zoals virussen en (slechte) bacteriën. Goede bacteriën zijn van belang om gezond te blijven. De slechte bacteriën en virussen verwijder je simpel door je handen te wassen met zeep.
Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Salmonella, Campylobacter en andere schadelijke bacteriën leven op rauwe kip. Wassen of spoelen verwijdert dit risico niet, het verergert het door de bacteriën te helpen verspreiden . Wanneer u water toevoegt door te wassen of spoelen, geeft u deze bacteriën een manier om door uw keuken te reizen. Kip is al gewassen.
Spoel rauwe kip niet af onder de kraan. Ook niet met azijn of citroen. Was wel het keukengerei direct af met heet water nadat het in contact is geweest met rauwe kip. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Wassen met zuren
Voorstanders zijn van mening dat bij het wassen van kip ziekmakende bacteriën worden afgespoeld. Anderen vinden het daarentegen onzin en zinloos. Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Snijd ten eerste de drumstick in net onder de knokkel en verwijder de pees.Druk vervolgens het vlees plus vel omlaag tot het bot mooi schoon is. Maak het bot eventueel schoon met een stukje keukenrol. Snijd daarna een klein stuk van de knokkel eraf en haal het laatste stukje vel van het bot.
Handen wassen na het plassen is belangrijk. Maar waarom ook al weer? Omdat het de beste manier is om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Alles wat je aanraakt, kan bacteriën bevatten.
Wanneer je een Blokzeep laat drogen tussen de douchebeurten in, is het net zo hygiënisch als vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens.
“Water is uitstekend geschikt om zweet, stof en de normale pluisjes die we elke dag om ons heen verzamelen weg te wassen, [terwijl] zeep heel goed is in het verwijderen van oliën uit de huid,” zegt Dr. Greiling.
Als u een kip moet wassen, gebruik dan warm water en een zeer milde zeep . Trek nooit aan aangekoekte veren, want dan kan de huid scheuren. Droog uw kip altijd af om te voorkomen dat hij afkoelt.
De vogels worden (tot aan hun kop) ondergedompeld in warm water, ingezeept (veren van hun kop afborstelen), grondig afgespoeld en eerst met een handdoek afgedroogd en afgemaakt voor een vuur of met een föhn. De vogels zullen doorgaans genieten van de ervaring als het zorgvuldig en doordacht wordt gedaan.
Als ik donkergekleurde kippen was, of donkergekleurde hardgevederde rassen krielkippen om ze voor te bereiden op een show, doe ik het iets anders dan als ik witte vogels was. Ik gebruik ongeveer de helft van de shampoo en als je die kunt vinden, is Hartz Mountain Black Dog shampoo geweldig ; anders gebruik ik een milde babyshampoo.
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Kip is gevogelte en heeft een gevogeltesmaak. Wanneer we de kip wassen en een beetje azijn en citroenen of limoenen aan het water toevoegen, voegt dat meer smaak toe aan de kip. Het zorgt ervoor dat de kip lekkerder smaakt en frisser smaakt .
Uit een onderzoek blijkt dat de meeste mensen in landen in Zuidoost-Azië rauw pluimveevlees thuis wassen voordat ze het koken .