Virus. Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma Virus (HPV), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.
Onderzoekers vinden een verband tussen het aantal orale-sekspartners en een verhoogd risico op een HPV-besmetting van de mond- en keelholte. HPV is een virus dat kanker van mond- en keelholte kan veroorzaken, al blijft dit risico extreem klein. Mond- en keelkanker komt vooral bij rokers en drinkers voor.
Orale seks is net zo gevaarlijk als 'gewone' seks. Daarbij verhoogt het het risico op keelkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Als mensen orale seks hebben (gehad) met verschillende partners, wordt de kans op keelkanker nog groter, aldus de onderzoekers.
Je kunt deze soa krijgen van orale seks, zoals pijpen en beffen. Je krijgt dan mogelijk klachten als keelpijn, moeite met slikken, vergrote lymfeklieren in de hals. Een soa geeft echter niet altijd klachten, dus laat je bij twijfel testen!
HPV door pijpen
HPV is een soa die je makkelijk kunt krijgen. Ook wanneer je iemand pijpt of beft. De meeste mensen die seks hebben, hebben weleens een HPV-virus gekregen.
Ook een SOA in de mond is mogelijk als je onveilig vrijt. Via orale seks (pijpen, beffen) kun je een SOA in je mond oplopen. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen besmet raken met chlamydia, syfilis of gonorroe in de mond of keel.
Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Wanneer je als vrouw of als man een man pijpt loop je risico om chlamydia in de keel te krijgen. Wanneer je als man gepijpt wordt loop je een risico op chlamydia in de plasbuis. Chlamydia in de keel komt bij 1-3% van de vrouwen voor en bij 0,5-2,3% van de mannen die seks hebben met mannen (NVDV, 2018).
Zowel via likken als pijpen én bij gelikt of gepijpt worden, kan het HPV-virus doorgegeven worden. Dit virus veroorzaakt genitale wratten en kan baarmoederhalskanker bij de vrouw en peniskanker bij de man veroorzaken. Orale seks zou ook de kans op keelkanker ten gevolge van een HPV-besmetting gevoelig verhogen.
ZWANGER WORDEN gaat niet via de mond, zoals in vroeger tijden wel is gedacht.
Maar wat ook blijkt: niet veel mensen doen überhaupt aan orale seks. Van de ruim 900 ondervraagden zegt 26% van de vrouwen hun partner orale seks te geven, tegenover 10% van de mannen. Slechts 28% van de vrouwen zegt er ook echt van te genieten een blowjob uit te delen, terwijl dit bij de mannen een stuk hoger ligt.
De besmetting kan gebeuren via de huid (strelingen) of via besmette voorwerpen (handdoeken), maar ook wanneer besmette slijmvliezen in contact komen met gezonde slijmvliezen (vaginale, orale of anale seksuele betrekkingen). Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.
De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar soms ook ontstaan er veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.
Een keelontsteking of keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelinfectie veroorzaken. Verder kan ook hooikoorts een rol spelen. In zeldzame gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door het Pfeiffervirus of een soa.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis. Zelfs hepatitis B zou je kunnen oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond.
In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999).
Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.
Vrouwen krijgen vaker dan mannen een orgasme van orale seks, 25 procent tegenover 17 procent. Van de mannen komt 78 procent het vaakst klaar door geslachtsgemeenschap. Bij vrouwen is dat een kwart. Zij krijgen vaker dan mannen een orgasme door handwerk of het gebruik van speeltjes.
Maar 30% van de vrouwen slikt de boel door nadat hij is klaargekomen. Volgens sommige onderzoekers zouden we dat beter wel kunnen doen. Uit research blijkt dat het goed zou zijn voor de gezondheid om sperma door te slikken.
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dat betekent: een ziekte die je kunt krijgen door seks. En die je ook weer kunt doorgeven aan een ander. Dat kan gebeuren als je onveilig vrijt, dus zonder condoom.
De enzymen die in speeksel zitten kunnen wel effect hebben op de kwaliteit van zaad. Denk nu niet dat speeksel een zaaddodende pasta is. Maar het kan effect op sperma hebben. Als je zwanger wil worden, zou ik er dus even mee opletten.
Je kunt een urineweginfectie krijgen
In tegenstelling tot in een douche, wordt het vuil van je lichaam in bad niet weggespoeld. Er drijven dus de nodige bacteriën in het water. Deze kunnen tijdens het vrijen in je urinebuis terecht komen, waardoor je een groter risico loopt op het ontwikkelen van een urineweginfectie.
Als de man klaarkomt in warm water kan het sperma een paar minuten overleven. Wanneer de man klaarkomt in heel heet water, of water met chemicaliën (een bubbelbad bv) overleeft het sperma maar een paar seconden. Kortom: in deze gevallen is het heel onwaarschijnlijk dat een vrouw zwanger wordt.