Is hooi noodzakelijk? Hooi moet gezien worden als een aanvulling op het dieet. Het beste kies je voor kruidenhooi.Konijnen kunnen dan zelf kiezen wat zij nodig hebben en wat zij willen eten.
Het beste hooi voor konijnen is Timothy hooi, maar dat is in Nederland best duur. Zolang het hooi niet heel geel en stoffig is, en er niet heel veel vet en calcium in zit, is het goed voor konijnen. De goedkoopste manier om hooi te kopen is bij een boer in grote balen.
Kruidenhooi is natuurlijk hooi afkomstig van onbemest land. Een mix van diverse soorten grassen en kruiden maakt het hooi rijk aan vitamines en mineralen. Tegelijkertijd maakt de lage voederwaarde kruidenhooi tot een mooie structuuraanvulling in rundvee- en geitenrantsoenen.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Het is belangrijk dat je konijn 24 uur per dag hooi tot zijn beschikking heeft. Hooi moet minimaal 80% van de totale voeding zijn. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden dat je konijn minimaal zijn eigen grootte dagelijks aan hooi moet eten. Eet je konijn niet zo graag hooi, probeer dan onderstaande tips.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Kruiden die je konijn in elk geval wel mag hebben zijn aarbeienblad, basilicum, berkenblad, gedroogde brandnetel, citroenmelisse, dille, dovenetel, duizendblad, gierst, goudsbloem, haver, herderstasje, kamille, korenbloem, komkommerkruid, marjolein, munt, paardenbloemblad, peterselie, onbespoten roos, rozemarijn, salie ...
Kuilgras is een ruwvoer en wordt gemaakt van een smakelijk mengsel van gedroogde grassoorten. Het gras wordt een dag korter gedroogd dan normaal hooi en is dus wat vochtiger van karakter. Hierdoor staat het ook bekend als voordroog hooi, het gras wordt namelijk gebaald voordat het helemaal droog is.
Weidehooi: zoals de naam aangeeft, wordt dit hooi gewonnen uit gewone graasweiden (grasland) voor dieren. Dat gebeurt in het voorjaar voordat de weide in dat jaar begraasd wordt. Deze weiden worden doorgaans slechts eenmaal per jaar gemaaid voor hooi.
Graszaadhooi is meestal niet geschikt als diervoeder, waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het bevat mycotoxine en dat is schadelijk voor paarden, schapen en koeien. Voor de productie van graszaad wordt vaak gebruik gemaakt van gras dat met zogenaamde endofyten is besmet.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen hooi en konijnen stro.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Kruiden. Wil je kruiden voeren die je konijn helpen aankomen en eetlustopwekkend werken, kies dan voor luzerne, paardenbloem, munt, kamille, oregano, peterselie, selderij, tijm, venkel en/of weegbree.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Ja hoor, dat mag.
Konijnen zorgen voor vermaak bij elkaar
24 uur per dag zijn konijnen samen. Dit is dan ook een belangrijk punt waarom een konijn niet alleen gehouden zou moeten worden. Het is onmogelijk om dit als persoon te evenaren, wij mensen moeten werken, naar school en zijn regelmatig van huis.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.