Een zware depressie of een ernstige angststoornis kan grote impact hebben op je leven. Wanneer je jezelf nauwelijks staande kunt houden en andere behandelingen niet voldoende helpen, kan vrijwillige opname in de ggz een optie zijn.
Voor een opname in een ggz-instelling is een verwijzing nodig van de huisarts of de GGZ-behandelaar. Na verwijzing volgt een intake-gesprek bij de ggz-instelling. Bij dat gesprek wordt nog eens gekeken of een opname echt het beste is.
Als je last hebt van ernstige depressies, kan opname een uitkomst zijn. Zo'n opname komt meestal pas in zicht als andere behandelingen geen verbetering brengen. Opname in een Kliniek of op de Psychiatrische Afdeling van het ziekenhuis komt het meest voor.
Anders dan in een algemeen ziekenhuis moet je in een psychiatrisch ziekenhuis al gauw rekenen op een opname van minstens één maand om tot rust te komen, je beter te voelen of verwardheid uit te klaren. De meeste patiënten blijven gemiddeld drie maanden opgenomen op Brink.
Crisisopname. Bij een crisisopname wordt iemand opgenomen vanwege ernstige psychische klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand ernstige psychotische klachten heeft, als iemand zichzelf wil beschadigen, of net een poging tot zelfbeschadiging of zelfdoding heeft gedaan.
Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
Vrijwillige opname
Wanneer mensen opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Bij opname in een GGZ instelling of psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis (PAAZ) is het meestal een vrijwillige keuze. Omdat een zware depressie veel invloed kan hebben op je leven, kan een vrijwillige kliniek opname vaak je er weer bovenop helpen.
Zware depressie
Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor je kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.
Tijdens een psychische crisis zijn uw psychische klachten zo hevig, dat ze uw dagelijks leven helemaal verstoren. Mogelijke verschijnselen zijn: U voelt zich diep ellendig, uw leven lijkt totaal zinloos.U voelt zich heel angstig.
Begeleiding in therapeutische gemeenschap de evenaar
Een opname in de evenaar kost je ongeveer 202,80 euro of 571,20 euro per maand, afhankelijk van je verzekeringsstelsel bij het ziekenfonds. Je ontvangt hiervoor maandelijks een factuur.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
De duur van depressieve episodes (de periode waarin zich depressieve symptomen voordoen) is per persoon verschillend. De helft van de depressieve episodes duurt korter dan drie maanden. Ongeveer 20% van de episodes duurt meer dan twee jaar. De gemiddelde duur van een depressieve episode is acht maanden.
Raadpleeg om te beginnen uw huisarts om doorverwezen te worden naar een passende zorgverlener. Kunt u geen passende zorgverlener vinden neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een goed beeld van waar welke geestelijke gezondheidszorg wordt aangeboden en binnen welke termijn.
Een aanmelding in een crisissituatie gaat altijd via je huisarts. Het doel is om je tot rust te laten komen. Met een verpleegkundige bekijk je in een gesprek wat tot de crisis heeft geleid en wat nodig is om een volgende crisis te voorkomen. Een crisisopname duurt één week.
Een crisisopname duurt maximaal 3 weken. Tijdens een crisisopname streven we volgende doelen na: We bieden jouw jongere de kans om tot rust te komen.
Een opname op de gesloten afdeling kan nodig zijn wanneer begeleiding thuis door bijvoorbeeld huisarts, psycholoog of psychiater tijdelijk niet genoeg is. De gesloten afdeling is bedoeld voor korte opnames. Hoe lang de opname precies duurt, verschilt per persoon.
Het Daghospitaal Psychiatrie heeft een zorgprogramma 'angst en stemming' en 'afhankelijkheid', gebaseerd op "acceptance en commitment therapy-ACT". Met deze zorgprogramma's trachten we een (her)opname op de PAAZ of in een psychiatrisch ziekenhuis te voorkomen en/of te verkorten. Wie komt er in aanmerking?
Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. Hij of zij behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt mensen die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening. Deze personen worden behandeld vanuit een medische benadering.
Een behandeling in de generalistische basis-ggz bestaat gemiddeld uit tien sessies die elk 50 minuten duren.Een behandeling in de specialistische ggz telt gemiddeld 20 sessies.