Hoe krijg ik nu opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden? Hoewel uw strafblad blijft bestaan, kan u toch een blanco attest van goed gedrag en zeden verkrijgen indien u eerherstel aanvraagt, in het juridisch jargon “herstel in eer en rechten” genoemd.
Je kan de jeugdrechter vragen om de straf uit het strafregister te schrappen, als je de straf intussen vijf jaar geleden uitvoerde. Je kan dat gewoon per brief vragen aan de jeugdrechter. Onderteken je brief en zet de datum erop. Zeg duidelijk in je brief wat je wil laten schrappen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Geldigheid. Een uittreksel uit het strafregister is twee maanden geldig en kan enkel gebruikt worden voor de activiteit waarvoor het uittreksel werd uitgereikt.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos. Enkel indien de verzoeker gedagvaard dient te worden (wegens niet verschijnen ter zitting waar hij voor opgeroepen is geweest) zijn er kosten.
Een werkgever mag niet vragen of jij een strafblad hebt, mits dat nodig is voor de functie. Komt je werkgever erachter dat je wel een strafblad hebt, dan heeft dit geen invloed op je contract en mogen zij het niet ontbinden.
Mag een werkgever vragen of je een strafblad hebt? Een werkgever mag slechts vragen naar een strafblad als dit relevant is voor de functie. Het verzwijgen van een strafblad zou tot consequentie kunnen hebben dat de werkgever de arbeidsovereenkomst direct mag ontbinden.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Bij een misdrijf heb je in principe geen kans om een VOG te krijgen, omdat het 'levenslang' op je strafblad blijft staan. Als je betrokken bent geweest bij een misdrijf zal je dus nooit meer een juridisch beroep kunnen uitoefenen.
Dit betekent dat veroordelingen, die niet automatisch uitgewist worden, niet meer vermeld zullen worden op het uittreksel uit je strafregister (oftewel het attest van goed gedrag en zeden). Opgelet, deze veroordelingen blijven wel nog staan op je strafblad.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?
Denk daarbij bijvoorbeeld aan baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op het strafblad.
Omdat het aanvragen van een ESTA met een strafblad niet mogelijk is, zult u uw toegang dus op een andere manier moeten verkrijgen, bijvoorbeeld door middel van een visumaanvraag. U kunt ook een ontheffing aanvragen bij het consulaat in het land waar u woont.
Afhankelijk van de zwaarte van het dossier kan het enkele maanden tot ongeveer 1 jaar duren voor uitspraak wordt gedaan. Opgelet! Als je in aanmerking komt voor eerherstel, dan wil dit nog niet zeggen dat je ook eerherstel zal krijgen. Dat hangt af van de bevoegde rechtbank.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Gevolgen strafblad
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister.
De eisen aan personeel zijn zo streng om diefstallen te voorkomen, net als drugs- en mensensmokkel en aanslagen. Ook wanneer de partner of een familielid een strafblad heeft, kan dat betekenen dat de sollicitant wordt geweigerd of dat het personeelslid alsnog wordt ontslagen.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.
"Wat wij in de volksmond een strafblad noemen, heet eigenlijk een aantekening in de justitiële documentatie. Niets meer en niets minder. Dat is een lijst waar al jouw contacten met justitie in staan: een voorwaardelijke straf maar zelfs zaken die geseponeerd zijn of als je ergens van bent vrijgesproken."
Dit betekent dat van alle aanvragen slechts 0,21 % wordt geweigerd. Voor mensen met een strafblad ligt dit op 1,34 %. Dit is lager dan in de jaren 2013 – 2016, toen dit percentage nog iets boven de 2 % lag.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
De terugkijktermijn voor een VOG is 4 jaar. Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Personen die tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit hebben gepleegd, zijn minderjarig. Toch verandert dat niets voor het strafblad; het strafbare feit komt op het strafblad, volgens dezelfde regels als voor volwassenen. Gegevens van minderjarigen worden altijd verstrekt aan de rechter of officier van justitie.