Je intelligentie, uitgedrukt in IQ, verandert gedurende je leven nauwelijks. IQ-testen die op jonge leeftijd worden gedaan zijn daarom een goede voorspeller voor hoe iemand later in zijn of haar leven zal functioneren.
In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, helpt het oefenen van IQ tests wel degelijk. Je score op een IQ test, bij een assessment vaak cognitieve capaciteitentest genoemd, kun je verhogen door oefening en training. Aan je prestaties zit echter wel een 'plafond'.
Dit effect van armoede op cognitief functioneren is zelfs zo groot dat het vergeleken kan worden met een daling van 13 IQ punten. Andere factoren zoals tijd, voeding, arbeidsinspanning en stress, konden deze verminderde cognitie niet verklaren. De resultaten van dit onderzoek suggereren een andere kijk op armoede.
Lager IQ door stress en nog veel meer
Stress heeft enorme gevolgen voor ons gedrag. Onderzoek laat zien dat de sterke focus van ons brein op de stressor er zelfs voor kan zorgen dat we 13 punten lager scoren op een IQ-test.
90 – 110: normaal.
Natuurlijk zijn daarbij uitzonderingen, maar over het algemeen heeft een kind op het VWO bijvoorbeeld een gemiddeld IQ van minimaal 116. Voor een leerling op het Havo is het gemiddeld IQ minimaal 107.
Albert Einstein (1879-1955)
Einstein, de man achter de relativiteitstheorie, was notoir slecht in het onthouden van namen, getallen en data. Desondanks wordt zijn IQ geschat op 160, waarmee hij een genie was.
Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid. Wanneer het IQ lager is dan 85, dan is er sprake van zwakbegaafdheid.
Vergroten van je hersencapaciteit
Met het trainen van dat gebied van de hersenen, vergroot je direct de fitheid en capaciteit van je brein. Uit het onderzoek bleek verder dat activiteiten als (hard)lopen, fietsen en traplopen ongeveer twee keer effectiever zijn als stretchen.
Het intelligentiequotiënt (IQ) is het getal waarin het resultaat van een intelligentietest wordt uitgedrukt. Dat getal is een relatief cijfer. Het geeft aan hoe goed iemand de intelligentietest heeft gemaakt in vergelijking met anderen. De gedachte is dat een IQ-test een schatting geeft van iemands 'ware intelligentie.
Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, volgens de zogeheten normaalverdeling. Iemand met een score van 130 of hoger geldt als hoogbegaafd. Dit geldt voor ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders. Circa 68 procent heeft een IQ tussen de 85 en 115.
Het is lastig om te zeggen wat het laagst mogelijke IQ is dat een mens ooit kan halen. In theorie is een IQ score van 1 de laagst mogelijke score, echter is dit niet meetbaar met een IQ test. Het gemiddelde IQ van de mens ligt tussen de 85 en 115.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
IQ testen zijn niet altijd accuraat
Uitzonderlijk begaafde of heel creatieve hoogbegaafde kinderen scoren vaak slecht op zo'n standaard test. Je hebt daarom een specialist nodig die aantoonbare ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen en die dus een juist advies kan geven. Linda Silverman noemt het clinical judgement.
Je IQ of intelligentieniveau is niet aangeboren en ligt dus niet vast bij je geboorte. Overigens is het meten van IQ niet hetzelfde als het meten van intelligentie of slimheid. IQ testen meten vooral abstracte logica.
Het maken van een IQ-test is tijdgebonden. Alleen als je een korte tijdsperiode neemt, kan de test onderscheidend zijn. In een uur zal immers vrijwel iedereen een vraag hebben opgelost, waardoor de toets niet differentieert tussen goede en slechte kandidaten en dus aan voorspellende kracht inboet.
"Onderzoek heeft uitgewezen dat intelligentie grotendeels bepaald wordt door onze genen en onze omgeving, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen." Om de genetische component voor intelligentie te bepalen, bestudeerden wetenschappers in het verleden al meermaals het IQ van tweelingen.
Het IQ van Elon Musk is 155, wat als zeer hoog wordt beschouwd. Hij heeft dus het vermogen om anders te denken en problemen sneller op te lossen dan de meeste mensen. Bovendien kunnen zijn hersenen informatie verwerken die anderen niet kunnen begrijpen, daarom zijn zijn ideeën uniek en innovatief.
Het slimste land ter wereld is Japan. De Aziatische intelligentie is bij Japan al tientallen jaren zichtbaar en het land heeft ook een rooskleurige toekomst – als we de onderzoeken moeten geloven. Het land scoort uitmuntend op alle vlakken en blinkt het meest uit in de schoolprestaties.
Veel mensen zien het als een manier om hun hoogbegaafdheid te kunnen bewijzen. Misschien voelt het alsof je dan pas mag vinden en zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar hoogbegaafdheid komt niet altijd naar voren in een IQ-test. Sommige hoogbegaafden scoren zelfs laag op een IQ-test, ook al hebben ze een hoog IQ.
De afkorting havo staat voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs en duurt 5 jaar. Qua niveau kun je deze middelbare opleiding zien als op één na hoogste. Daarmee bevindt de havo zich net onder het vwo. Feitelijk gezien kun je dus stellen dat havo makkelijker is dan vwo.