Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
DROOG OF BESCHADIGD HAAR
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
Elke keer dat je je haren wast gebruik je producten en een heleboel water. De aarde is er dus bij gebaat als je je haren minder vaak wast. Maar ook je hoofdhuid wordt er veel minder droog en gevoelig van. En een gezonde hoofdhuid betekent over het algemeen gezond haar!
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!) gaat zorgen. Haar is een niet-levende vezel, waardoor alles wat op je haar blijft zitten tussen wasbeurten er ook óp blijft zitten.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Geduld wordt beloond: in de derde week zou je haar gewend moeten zijn aan de minder frequente wasbeurten en kun je niet meer om de behaalde voordelen heen. Doordat je de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt niet voortdurend vroegtijdig verwijdert, houd je jouw kroeshaar gehydrateerd en wordt het steeds gezonder.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Vettige hoofdhuid
De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Je haar 100 keer per dag aanraken bevordert de talgproductie en maakt je haar dus vet. Ook je haar te vaak kammen leidt tot beschadigd en vet haar. Je haar 's ochtends en 's avonds ontwarren is meer dan voldoende. Vettig haar is eigenlijk een vicieuze cirkel: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn. Zo worden je haarvezels sterker en maak je je haar minder breekbaar!