Er zijn nogal wat steensoorten waar je in kunt boren: baksteen, voegsel, gasbeton en gips zijn de meest voorkomende.
Veel verder dan een deukje in je baksteen of voeg kom je niet wanneer je dit met een metaalboor probeert. Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Hoe kun je een steenboor herkennen? Een steenboor herken je dus aan de spiraalvorm en de beitelvormige kop. Een betonboor herken je aan een hogere hardheid. Een steenboor gaat bijvoorbeeld maar tot hardheid 4, terwijl een betonboor nog veel krachtiger is.
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Voor het boren in stenen bestaan speciale holle boortjes met diamant, bij het boren moeten deze altijd gekoeld zijn. Ook kan een gaatje geslepen worden, stift met ronde punt in een boor en slijppoeder, waar een papje van gemaakt, is op de steen.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Een Leidingzoeker helpt leidingen in de muur of plafond op te sporen. Sommige leidingen lopen boven de vloer of buiten de muur om en zie je makkelijk lopen. Als je daar iets aan moet vervangen is het dus makkelijk om erbij te komen.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Een accu boormachine is niet het meest geschikte apparaat om in de betonmuur te boren, of het moet een klop of hamer accuboormachine zijn.
Ga je iets zwaars ophangen, boor dan in de steen. Is de draagkracht minder belangrijk, kies dan voor de voeg. Dat boort makkelijker en sneller en bovendien kun je het gat later weer eenvoudig dichtsmeren.
Boren in steen of beton
De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor of een betonboor gebruiken.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Keilbouten zijn uitstekend geschikt om te gebruiken voor betonnen en stenen muren. Voor andere situaties kun je beter gebruik maken van pluggen.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
De goedkoopste SDS boren zijn de standaard SDS-plus betonboren met de 2 snijder kop , voor normale werkzaamheden in steen en beton zonder ijzer heeft u hieraan gewoon een goede SDS boor.