Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suiker de oorzaak is van hyperactief gedrag. Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Nee, helaas niet. Je wordt er dan misschien niet druk van, maar suiker heeft waarschijnlijk wel allerlei andere negatieve effecten. Als je te veel suiker eet word je natuurlijk dik en verhoog je de kans op ziektes zoals diabetes.
Suiker beïnvloedt het gedrag van je kind
Naast de fysieke gezondheidsrisico's kan overmatige suikerinname ook het gedrag van kinderen beïnvloeden. Suiker kan bij sommige kinderen leiden tot hyperactiviteit, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je weinig toegevoegd suiker binnen.
Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid .
Uit onderzoek blijkt dat een dieet met veel suiker het risico op stemmingsstoornissen zoals angst en depressie kan vergroten.
Teveel suiker is gevaarlijk
In fastfood zitten bijvoorbeeld veel snelle suikers. Als de suikerspiegel snel stijgt, zorgt het lichaam ook weer voor een snelle daling. Deze snelle daling kan levensgevaarlijk zijn. Hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen zijn reacties van het lichaam op de snelle daling.
Wie geen ervaring heeft met te hoge bloedsuiker, zal misschien moeite hebben om de symptomen te koppelen aan een te hoog bloedsuikergehalte. Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Suiker heeft een negatieve invloed op het hormoon serotonine (is van belang voor o.a. een gelukkig gevoel) en dopamine (is van belang voor o.a. concentratie en het nemen van initiatief). Geraffineerde suikers/ koolhydraten remmen bijvoorbeeld voldoende aanmaak van het hormoon dopamine waardoor jouw motivatie afneemt.
A: Veel ouders beweren dat het eten van suiker het gedrag van hun kind verandert. Het blijkt dat het vermoedelijke verband grotendeels een mythe is . Verschillende onderzoeken hebben het onderwerp onderzocht, maar geen van hen ondersteunt de theorie dat suiker hyperactiviteit veroorzaakt.
Verbetert suiker ons humeur? Nee, integendeel. Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie.
Een sugar rush is het gevoel dat je minder moe bent en de wereld haast aan kunt na het eten van suiker.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen.
Te veel suiker in het lichaam kan zich uiten in verschillende symptomen zoals constante vermoeidheid, verhoogde suikerbehoefte, concentratieproblemen, gewichtstoename en huidproblemen.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Klachten ontstaan meestal pas bij een glucosewaarde boven 10-15 mmol/l. We hebben al gesproken over de vroege klachten van dorst, veel drinken en plassen, moeheid of lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien. Hoe hoger de bloedglucose, en hoe langer verhoogd, hoe meer klachten.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten die slechter worden.
Als er teveel suiker (glucose) in je bloed zit, noemen we dit met een Latijns woord een hyperglykemie. Afgekort hyper, dit betekent hoog. Je hebt een hyper als je bloedsuiker hoger is dan 10 mmol/l.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Vooral suiker, bijv snoep en gebak. Veel eten tegelijk leidt ook tot onregelmatige hartslag en evt AF. Ook alcohol kan dat veroorzaken. Soms denk ik ook dat er een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bestaat maar ik kan de vinger daar nog niet goed opleggen.