Een huurcontract sluit je altijd schriftelijk af. Op papier dus. Een huis huren zonder schriftelijk contract mag en kan niet.
In principe heeft de huurder zonder contract geen rechten maar als de huurder kan aantonen dat hij huur betaald kan hij toch huurbescherming krijgen. Dat kan het geval zijn als hij de huur per bank overmaakt. Als de huurder weigert te vertrekken overleg dan met het juridisch loket.
Het is verplicht een schriftelijk huurcontract op te stellen voor een woning die dient als hoofdverblijfplaats (een huis, een appartement, maar niet een studentenkamer, een tweede verblijf).
Als huurder heb je twee verplichtingen: je moet huur betalen en je moet jezelf als goed huurder gedragen. Tegenover deze verplichtingen staan twee rechten: woongenot en huurbescherming. Woongenot houdt in dat je op een normale manier gebruik moet kunnen maken van de woning.
Het is niet zo dat je zonder contract geen rechten zou hebben. De meeste rechten (waaronder huurbescherming) zijn namelijk wettelijk vastgelegd. Wel moet je, om daar aanspraak op te kunnen maken, aantonen dat je desbetreffende woning of kamer huurt.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
De registratie is gratis. Na deze termijn betaalt de eigenaar een administratieve boete als hij een aanvraag doet om het huurcontract te registreren. Als het huurcontract niet geregistreerd werd, kan de huurder het op elk moment stopzetten, zonder opzeg of schadevergoeding.
Uit de enquête bleek dat eind 2020 iets meer dan 150.000 huurders een huurachterstand hadden. Een jaar later ging dit om 113.000 huurders. Onder hen had iets meer dan de helft een schuld van één tot drie maanden huur. De totale schuld was eind 2020 zo'n 226 miljoen euro.
Mondeling of schriftelijk huurcontract
Een huurcontract hoeft niet op papier te staan. Afspraken met uw verhuurder kunt u ook in een gesprek maken. Die afspraken zijn wel moeilijker te bewijzen. U legt ze daarom beter vast op papier.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Maximaal drie jaar
perfect mogelijk een contract voor zes maanden, één jaar of twee jaar aan te gaan. De wet laat je zelfs toe om met dezelfde huurder opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde duur aan te gaan. De totale duur van de huur mag dan echter in geen enkel gewest langer dan drie jaar zijn.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
Via de sociale huur (woningbouwverenigingen) heb je meestal alleen een maximum salaris, wat je moet kunnen aantonen dat je daaronder valt. Er wordt gekeken naar de werkelijke verdiensten. Je zal bijvoorbeeld loonstroken of andere bewijzen van inkomsten moeten overleggen.
ls hoofdregel hanteren wij dat de maximale maandelijkse netto huurprijs gelijk is aan het totale bruto maandinkomen gedeeld door 3,75. Netto huurprijs houdt in de “kale” huurprijs zonder eventuele (voorschotten) energie-, service-, stook- of stofferingskosten. Voorbeeld: uw bruto inkomen bedraagt € 1.800 per maand.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
De verjaringstermijn van de huur en de kosten is 5 jaar vanaf de vervaldatum van de huur. Daarna kan de verhuurder de schuld niet meer invorderen. Opgelet: de verjaringstermijn kan geschorst of gestuit worden. Meer informatie over de verjaring van schulden vind je onder 'Verjaring van schulden' .
In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen. De meeste verhuurders doen dit niet.
Sancties. Laat de verhuurder na om het contract te registreren binnen twee maanden na ondertekening, dan is hij een boete verschuldigd. Ook kunnen huurders dan de schriftelijke negenjarige huurovereenkomst opzeggen zonder een opzegtermijn van drie maanden te hanteren en zonder opzegvergoeding.
Wie moet er de registratierechten voor het huurcontract betalen? De verplichting tot registratie en betaling van de hiermee samengaande rechten ligt zowel bij de verhuurder als bij de huurder. In geval van een boete voor een laattijdige registratie zal deze ook door beide partijen moeten worden gedragen.
Een huurcontract moet op papier staan. Huurder en verhuurder moeten die schriftelijke huurovereenkomst samen tekenen. De volgende zaken moeten verplicht worden vermeld: identiteit van de huurder en de verhuurder.
Kostgangers- of huurcontract
U kunt natuurlijk iemand gratis bij u laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en u het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een dele van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
De politie speelt geen partij in dat geheel. Als er sprake is van huiselijk geweld ( dit kan fysiek maar ook mentaal zijn) is er voor de politie wel een mogelijkheid, om iemand uit huis te halen en een huis- en contactverbod op te laten leggen van 10 dagen. Het protocol huiselijk geweld is uniek op dat vlak.