Geen bewijs voor gevaar. Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico's van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
Bluetooth is dus safe. Je hoeft je geen zorgen te maken bij het gebruik van een bluetooth koptelefoon.
Hackers kunnen een heimelijke bluetooth-verbinding maken met jouw telefoon of laptop. Vervolgens gebruiken ze deze verbinding om via een achterdeur toegang tot je apparaat te krijgen. Eenmaal binnen kunnen ze je activiteiten bespioneren en toegang krijgen tot gevoelige informatie.
De radiofrequentie van Bluetooth is tussen de 2.4 en 2.485 GHz. Deze straling verzendt audio, data en tekst over korte afstanden. De meeste apparaten kunnen tot 10 meter emitteren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat radiofrequenties (lage-energie-stralingsemisssies) biologische veranderingen kunnen veroorzaken.
Omdat het hacken van bluetooth moeilijk is, en het bereik van het signaal niet erg groot, is bluetooth in principe erg veilig, mits je er verantwoord mee omspringt. Zelfs een deur met het allerstevigste slot houdt niemand buiten als je hem zelf open laat staan.
Simpel gezegd geeft een wifiverbinding je het beste geluid. Dit komt omdat de wifi een veel grotere bandbreedte heeft dan bluetooth. De bestanden die afgespeeld worden, hoeven bij wifi niet verkleind of veranderd te worden voordat ze naar je speaker gestuurd worden.
Wie Bluetooth aan heeft staan loopt bijvoorbeeld het risico op een aanval die BlueBorne wordt genoemd. Het beveiligingsbedrijf Armis ontdekte eerder deze maand een beveiligingslek waardoor Android en Windows binnen 10 seconden te hacken zijn via Bluetooth.
Normaal gesproken zal het binnen een straal van 1 tot 10 meter functioneren, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, kan de 100 meter worden gehaald.
Tinnitus en oordopjes/koptelefoon: de feiten
Er is goed en slecht nieuws als het gaat om het gebruik van oordopjes of goede koptelefoons. Deze apparaten kunnen op zich geen kwaad. Je beschadigt je oren er niet mee en je veroorzaakt ook geen tinnitus. Maar dan moet je wel je volume beperken.
De straling van mobiele telefoons is, net als het licht uit bijvoorbeeld een zaklamp, elektromagnetische straling. Dat is niet hetzelfde als radioactieve straling, een ioniserende straling die menselijke cellen kan beschadigen.
Bluetooth-apparaten kunnen worden beïnvloed door deze radiogolven wanneer ze worden gebruikt op een plek met meerdere radiogolven. Plaats het Bluetooth-apparaat op gepaste afstand van Wi-Fi-routers, pc's, magnetrons, koelkasten, etc. om ruis door radiogolven te voorkomen.
Ga in Android 5.0 naar 'Instellingen > Beveiliging > Smart Lock' en voeg een bluetooth-apparaat toe als vertrouwd device. Naast veilige apparaten kun je ook veilige plaatsen instellen waar je toestel automatisch wordt ontgrendeld. Deze locaties zijn desgewenst tijdelijk in of uit te schakelen.
Als het luistert naar Bluetooth-apparaten gebruikt het geen meetbare energie, zoals WiFi wel doet. Als Bluetooth een verbinding met een apparaat heeft, verbruikt het 2,5 mW. Dat is zo weinig dat je telefoon daar pas na ongeveer 3 maanden leeg van zou raken.
Volgens de recente regelgeving Set van de TSA mogen passagiers over het algemeen Bluetooth-apparaten gebruiken tijdens vluchten, maar alleen na het opstijgen en landen. Deze voorschriften zijn er om mogelijke storingen van de navigatiesystemen van het vliegtuig tijdens kritieke vluchtperiodes te voorkomen.
Bluetooth-muizen maken contact via een radioverbinding op korte afstand en hebben geen extra, losse accessoires nodig. Dit betekent dat je meer USB-poorten op je computer over hebt. Handig natuurlijk, wanneer je die voor andere apparaten wilt gebruiken.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
✓ Beperk Je Blootstelling – De 60/60 Regel
Dat betekent luisteren op 60% van het maximum volume, niet langer dan 60 minuten achter elkaar.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Bluetooth is bedoeld om verschillende apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. De nadruk ligt op de korte afstand, aangezien het bereik van Bluetooth ongeveer tot 25 meter reikt. Bluetooth werkt door muren heen, maar de ontvangst wordt wel beïnvloed door de aanwezigheid van metalen.
In 1994 was Ericsson op zoek naar een goedkope radioverbinding voor communicatie tussen mobiele telefoons en andere apparaten. De Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen is één van de uitvinders van deze technologie die aanvankelijk MC-Link heette.
De uitvinder van Bluetooth komt uit Hardenberg, zijn naam is Jaap Haartsen en hij wordt vandaag opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.