Google gaf de uitkomst: het eten van een citroenschil is dus echt een ding. Nu is het zo dat de schil van een citroen bomvol vitaminen enzo zit, maar dat is niet de reden dat heel TikTok nu citroenschillen eet. Nee, de schil zou namelijk na het consumeren ervan, binnen 45 minuten voor een euforisch gevoel zorgen.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Citroenen en citroenschil zijn rijk beide rijk aan vitamine C (een antioxidant), vezels en verschillende gunstige plantenstoffen. Deze voedingsstoffen maken dat citroenen veel gezondheidsvoordelen hebben. Citroenen kunnen onder andere gunstig zijn voor het hart, het lichaamsgewichtgewicht en de spijsvertering.
Van limoen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgroene zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Hoeveel sap zit er in één citroen? (
Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels.
Dit is de stelregel: Uit 1 citroen haal je 3 eetlepels sap en 1 eetlepel rasp.
Citroen smaak
Citroen heeft een stevig zure citrussmaak. Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel.
Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.
Je kunt vast en zeker een rijtje recepten opnoemen waarbij je citroenrasp door het gerecht snippert. De schil van de citroen bevat ontzettend veel aroma's die extra smaakgeven. Verder is de schil rijk aan aan vitamine C, B6, vezels en antioxidanten.
Citroen gezond
Citroen bevat - net als ander fruit - goede voedingsstoffen en past in een gezond voedingspatroon. In citroen zit onder andere kalium, vitamine C en het antioxidant hesperidine. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam.
Watermeloen. De harde groene buitenlaag raden we niet aan voor consumptie (die kan je met een dunschiller verwijderen), maar dat stevige witte binnenste deel van de schil is echt zonde om weg te gooien! Het bevat vitamine C en vitamine B6, en een stof die citrulline heet; een gezond aminozuurtje.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Wees gerust
Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden. Dit heeft overigens niets te maken met de zure smaak van voedingsmiddelen, want een citroen is juist heel alkalisch! Bij het verteren van voedsel blijft er een zure of basische reststof over.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
De schil van de limoen is dun en donkergroen van kleur, terwijl de citroen een dikke schil heeft, en licht geel van kleur is. Het vruchtvlees van de limoen is licht gekleurd, geurig en sappen, en er zitten, in tegenstelling tot de citroen, geen pitten in.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Drink geen puur citroensap als je wilt afvallen met citroen. Dit is veel te zuur en tevens slecht voor je tanden. Als je wilt afvallen met citroensap, doe dan een beetje sap in een glas en vul het aan met water. Je kunt ook citroensap in je thee of ranja doen.
Er zitten 23 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) citroen.
Rasp de bevroren citroenschil met een fijne of grovere rasp en besprenkel de geraspte schil over salades, noodles, soep, ontbijtgranen, in glazen water of over je ijsje heen. De bevroren schil smaakt véél lekkerder dan een ontdooide citroenschil.
Dr. Oetker citroenrasp is klaar voor gebruik en is altijd handig om in huis te hebben. Je hoeft nooit zelf te raspen en pakt eenvoudig de benodigde hoeveelheid citroen.
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik.