Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats. Op een laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een 'uitgesproken vieze chloorsmaak'.
U wilt weten of u het water uit de kraan kunt drinken in Kroatië. Het kraanwater is veilig te drinken.
Het kraanwater in Dubrovnik kan gedronken worden. Het heeft zo goed als geen bijsmaak en is zelfs lekker te noemen. Vertrouw je het toch niet dan kun je beter water uit flessen drinken. In Dubrovnik zijn er meerdere fonteinen te vinden waar je vers drinkwater uit kunt halen.
In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben. Dat is de reden waarom de lokale bevolking toch vaak flessenwater drinkt.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
In Duitsland heb je geen verloopstekker nodig en het kraanwater kan je gewoon drinken. Wel moet je rekening houden met teken en het is misschien handig om je vakantie buiten de schoolvakantie om te plannen.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro)
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani is de duurste fles water. Deze glazen fles is bedekt met 24-karaats goud en is gebaseerd op kunstwerken van de overleden Italiaanse kunstenaar Amedeo Clemente Modigliani. Het water is afkomstig van Frankrijk of Fiji.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
De prijs voor boodschappen in Kroatië is over het algemeen ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Het goedkoopste wijntje dronken we in Umag voor 7 kuna per glas. In andere steden, zoals Split en Zagreb, betaalden we voor een wijntje gemakkelijk 20 kuna.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken.
Het drinkwater dat via de waterleiding in uw woning binnenkomt, is absoluut veilig en gezond. Wel verschilt de hardheid (de opgeloste hoeveelheid kalk in het water) sterk van streek tot streek. Zacht water, dat helemaal geen kalk bevat, komt in België niet voor.
Het leidingwater in Turkije is gechloreerd. Het wordt aangeraden om flessenwater te drinken; dit is overal verkrijgbaar. Controleer altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes.