Tsja, als brood, boter, vleeswaren en kaas allemaal in de vriezer kan, waarom dan belegd brood niet? En het mooie is: het gaat ook prima met chocoladepasta en hagelslag.
Sprinkles kunnen tot drie maanden worden ingevroren , maar bewaren op kamertemperatuur wordt aanbevolen. Om te ontdooien, voorkom je dat ze gaan klonteren door ze op een bakplaat te spreiden, zodat het vocht kan verdampen.
Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Pure chocolade zonder toevoegingen blijft langer houdbaar dan melkchocolade met extra toevoegingen als karamel en fruit. Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar.
Volgens de Eat By Date-richtlijn blijven hagelslag, mits op de juiste manier verwerkt en bewaard, "3-5 jaar houdbaar na de houdbaarheidsdatum". Zolang u ze niet besmet met door voedsel overgedragen pathogenen en ze in luchtdichte containers bewaart, kunt u ze zonder problemen nog jaren na de houdbaarheidsdatum gebruiken .
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont.
Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak. In de onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën, suiker en verzadigd vet in verschillende soorten chocolade broodbeleg zit. De hoeveelheid is voor 1 snee brood (15-20 gram).
Chocolade en bonbons die niet goed worden bewaard, kunnen uiteindelijk ook gaan schimmelen, en beschimmelde chocolade of bonbons moeten absoluut worden weggegooid. Voor de beste houdbaarheid en smaak, bewaar chocolade en bonbons op een droge, donkere plek.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Om beide problemen te voorkomen, bewaart u sprinkles op een droge, koele plek, uit de buurt van direct zonlicht of blootgesteld TL-licht . Als u uw sprinkles voor langere tijd in doorzichtige containers wilt bewaren, kunt u dat punt in gedachten houden.
Hagelslag en 'gewone pindakaas' zijn helaas beiden niet de meest gezonde keuze. Maar zélfs als zo'n bammetje voelt als zondigen, zeggen wij: doe het niet te vaak, maar geniet er gewoon lekker van. Binnen een gezond voedingspatroon kan het echt geen kwaad.
Vermijd het invriezen van koekjes als ze versierd zijn met gekleurde suikers of hagelslag, tenzij u ZEKER weet dat ze geschikt zijn voor de vriezer . TEST EERST. Als ze worden ingevroren met kleur erop, kan de kleur uitlopen. Als dit gebeurt, weet dan dat de koekjes technisch gezien nog steeds goed zijn om te eten, maar minder aantrekkelijk.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Hoewel het niet slecht wordt, kan de kwaliteit van suiker nog steeds achteruitgaan als je het niet goed bewaart . Suiker absorbeert gemakkelijk geuren en vocht en is vatbaar voor insecten zoals mieren. Daarom moet je suiker in een luchtdichte en vochtbestendige container op een koele, donkere plank in je keuken bewaren.
Na deze datum zijn de smaken, kleuren en textuur mogelijk niet meer zo lekker, maar u kunt de hagelslag nog prima eten, mits u deze volgens de instructies bewaart .
Larven van insecten in de chocolade
Er bestaat namelijk een heuse cacaomot, die eitjes legt. „Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in”, zegt de plaagdierexpert.
Dit geldt ook voor vlokken. Deze hagelslag bevat minder cacao, maar meer suiker dan normale chocoladehagelslag. Daardoor is hij goedkoper om te maken.
Sprinkles bevatten bijzonder veel suiker . Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om uw suikerinname te beperken tot minder dan 10% van uw totale dagelijkse calorieën. Bij een dieet van 2000 calorieën komt dit neer op ongeveer 12 theelepels (50 gram) per dag ( 5 ).
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Hagelslag over de grens
Hagelslag is buiten Nederland, België (hier heten ze muizenstrontjes!), Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet als zodanig te verkrijgen.
Pindakaas, hagelslag, jam
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Chocolade wordt duurder
Die prijsstijging is het gevolg van tegenvallende cacao-oogsten in Ivoorkust en Ghana.