Een gezonde gewoonte, maar let op: vermijd absoluut het drinken van lauw water rechtstreeks uit de warmwaterkraan. Waarom? Omdat dit water niet geschikt is voor consumptie. Dit geldt niet alleen voor drinkwater, maar ook voor koken, thee zetten, en zelfs het bereiden van babyvoeding met melkpoeder!
Warm water uit de kraan kookt niet, en thee moet altijd met kokend heet water worden gezet. Niet omdat er bacteriën in zitten, maar omdat je anders geen goede infusie krijgt.
Veelgestelde vragen • Kan ik kraanwater gebruiken om koffie, thee, limonade te maken? Kan ik kraanwater gebruiken om koffie, thee, limonade, babyvoeding, bevroren sap of andere dranken te maken? Nee . Water dat bedoeld is om te drinken, moet worden gekookt voordat het wordt gebruikt om dranken te maken , of gebruik flessenwater.
Het is over het algemeen NIET veilig om te koken met warm water dat rechtstreeks uit uw warme kraan in uw keuken komt . Mensen gebruiken hun warme kraan in de keuken vaak om te koken en in zeldzame gevallen om te drinken. Er is een simpele reden waarom u dit NOOIT mag doen!
Ook kunnen waterkranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom en cadmium afgeven. Daarom raden waterleidingbedrijven het af om regelmatig warm kraanwater te drinken. Water uit een kokendwaterkraan is wel veilig, doordat die een roestvrijstalen voorraadvat heeft vlakbij de kraan.
Waarom kan ik geen heet water uit de kraan gebruiken om te drinken, koken of babyvoeding te maken? Antwoord: Warm water lost lood sneller op dan koud water en bevat daarom waarschijnlijk meer lood . Gebruik nooit water uit de warmwaterkraan om te drinken, koken of babyvoeding te maken.
Voordelen van warm water drinken
De theorie is dat warm water zou helpen om moeilijk verteerbare voeding op te lossen, waardoor het sneller door de darm kan bewegen en zo een soepele stoelgang kan ondersteunen. Daarnaast geloven sommige mensen dat warm water helpt bij het oplossen van vetten en oliën in maaltijden.
Voor sommige theesoorten, zoals zwarte thee en kruidenthee, is kokend water beter geschikt. Echter, voor delicate theesoorten zoals groene en witte thee kan kokend water de bladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Laat het water in dat geval even afkoelen.
Twinings – die verstand van thee hebben – raden aan om nooit kokend water te gebruiken om een kop thee te zetten . In plaats daarvan moet je wachten tot het water in de waterkoker een paar minuten is afgekoeld voordat je het inschenkt. Als je een kokendwaterkraan gebruikt, heb je die luxe niet – maar als je een stomend hete kraan hebt, wel.
Wij raden aan om gefilterd of gebotteld bronwater te gebruiken met een natuurlijk mineraalgehalte dat niet te hard of te zacht is . Gedestilleerd water wordt niet aanbevolen, omdat water dat gezuiverd is van zijn mineraalgehalte een vlak smakende infusie produceert.
Onze toptip is om nooit kokend water over een theezakje of losse thee te gieten. De reden hiervoor is dat het kokende water de thee zal verbranden en verbranden ; daarom geeft de thee niet al zijn maximale smaken vrij. Thee is een kwetsbare plant en moet zorgvuldig worden verzorgd om de volledige voordelen te ontvangen.
Deels geoxideerde theesoorten, zoals Oolong, hebben heet (maar geen kokend) water nodig, terwijl volledig geoxideerde zwarte theesoorten wel kokend water nodig heeft om zijn smaken vrij te geven. Wat de temperatuur ook moet zijn, begin altijd met vers koud water van de juiste kwaliteit.
Na vers bergstroomwater en flessenwater van hoge kwaliteit is gefilterd kraanwater de beste optie voor het zetten van thee . In sommige gevallen, als uw water neutraal van smaak is, hoeft u kraanwater mogelijk niet te filteren voordat u het voor thee gebruikt.
Er is echter een goede reden om koud water te gebruiken in plaats van warm water om te koken: warm water bevat meer opgeloste mineralen uit uw leidingen, wat uw eten een onaangename smaak kan geven , vooral als u de hoeveelheid water sterk vermindert. Water dat is ingevroren of eerder is gekookt, kookt sneller.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Bij zwarte thee hangt het eigenlijk van de soort zwarte thee af wat de beste temperatuur van het water is. Voor delicate theesoorten kun je het beste mikken op een theewatertemperatuur tussen 80°C and 90°C. Voor alle andere zwarte theesoorten kun je iets heter water gebruiken, tussen 90°C en 100°C.
Kokend water over je thee gieten kan de bladeren verbranden en ongewenste bitterheid naar boven brengen . Over het algemeen hebben groene en witte thee een temperatuur nodig van 140°F tot 185°F, terwijl zwarte of kruidenthee een temperatuur van 208°F tot 212°F nodig heeft.
Het antwoord is NEEN! Thee moet altijd infuseren in zeer warm water maar nooit in kokend water. Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan.
Als water wordt verwarmd, komen de moleculen vrij en bewegen ze meer.Dit leidt tot het ontsnappen van zuurstof en omdat het warme water in uw huis voor een langere periode in een boiler wordt opgeslagen, komt er veel meer zuurstof vrij in vergelijking met koud water dat aan de kook wordt gebracht.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
De smaken zitten in flavonoïden
Zwarte thee bevat bepaalde chemische verbindingen, of flavonoïden, die groene en witte thee niet hebben. Deze verbindingen komen niet vrij tenzij de watertemperatuur bijna kookt.
Van thee moet je veel plassen. Dit komt doordat er theïne in zit. Theïne is een stof die in theebladeren zit. Dit is vergelijkbaar met cafeïne.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Het is bekend dat warm water de stofwisseling verbetert, wat helpt bij het verbranden van calorieën. Mensen die proberen af te vallen, kunnen profiteren van het drinken van warm water in de ochtend en voor de maaltijd. Wanneer het in de ochtend wordt geconsumeerd, helpt het de spijsvertering en de stofwisseling en wanneer het voor de maaltijd wordt geconsumeerd, geeft het een vol gevoel en vermindert het overeten.
Soepele stoelgang
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren.