Gebruik nooit grondwater voor het vullen van je zwembad! Grondwater bevat veel mineralen en ijzer, dit zorgt voor onbalans van je water kwaliteit.
Zwembad vullen, waar moet je op letten. Zwembadvullen met grondwater, water uit een regenton of water uit een sloot? Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer.
Zwembad vullen met regenwater
Ook is regenwater meestal licht zuur, omdat het een lage pH-waarde heeft. Regenwater gebruiken om het zwembad te vullen, kan prima.
Het zwembad vullen met regenwater is de beste optie. Maar je moet met een paar zaken rekening houden. Regenwater is te zacht en heeft een te lage alkaliniteit. Met behulp van BSI Alkalinity UP kan je de alkaliniteit van het water op punt brengen.
Het vullen van zwembaden, vijvers, waterputten en dergelijke is geen taak voor de brandweer en wordt niet uitgevoerd. Bij overstromingen of hevige regenval ten gevolge van noodweer zoals aangekondigd door het KMI, pompt de brandweer gratis de ondergelopen huizen leeg.
Wat kost een zwembad vullen? Een kuub water (1.000 liter of 1 m3) kost gemiddeld zo'n 1 euro. Bij een zwembad waar 10.000 liter in gaat, kost het vullen van een zwembad dus rond de 10 euro per keer.
Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Meestal ligt de pH tussen 6,5 en 8,5. Bij (diep) grondwater is de pH eerder aan de hoge kant, maar ook hier kunnen variaties optreden. De pH-waarde heeft een grote invloed op de oplosbaarheid van bepaalde stoffen en het bijkomend in oplossing komen van andere niet gewenste stoffen (bv. zware metalen, aluminium, …).
Een grondwaterstaal kan je aan de apotheker afgeven om te laten analyseren. Markeer je waterfles met je gegevens (naam, gemeente) en vraag om het correcte type analyse (chemische en/of bacteriologische). De apotheker voert die analyse echter niet zelf uit.
Grondwater bevat veel mineralen en ijzers. Als je grondwater in het zwembad doet, kan het water een bruine of gelige gloed krijgen. Dit komt doordat ijzer in contact komt met chloor en zuurstof. Hierdoor ontstaat ijzeroxide, ofwel roestvorming.
Regenwater en grondwater hebben heel veel mineralen en ijzers waardoor er vaak een groene/bruine aanslag ontstaat. Ook heb je meer chloor nodig om het water mooi helder en op waarde te krijgen. Gebruik je toch regen- of grondwater, behandel dan het water met Cristal Clear om het water mooi helder te houden.
Wanneer het hard regent, bestaat de kans dat er vuil en bacteriën in het water terechtkomen. Deze kunnen de waterbalans verstoren en de pH laten schommelen.Ook zorgt regenwater ervoor dat de stoffen die in het water aanwezig zijn, verdund worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder actief chloor aanwezig is.
Om van grondwater drinkwater te maken is weinig zuivering nodig. Het water wordt even belucht om ijzer en mangaan te verwijderen, stroomt door een zandfilter en er wordt preventief een druppeltje chloor aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het water ook zuiver blijft in de waterleiding.
Het grondwater uit de eigen waterput wordt het meeste toegepast voor het besproeien van de tuin en het wassen van de auto.Het grondwater kunt u ook gebruiken in het huishouden, bijvoorbeeld voor de wasmachine of het doorspoelen van de WC.
Grondwater is water uit bronnen die gevormd worden door regenwater dat in de grond zakt, tot het een ondoordringbare laag tegenkomt. Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
1. Inleiding Het is vanouds bekend dat het grondwater in Nederland op veel plaatsen niet zoet is, maar brak tot zout. In feite treft men op elke willekeurige plek in ons land zout grondwater aan, als men maar diep genoeg boort.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Qua gezond- en veiligheid kun je gerust drie dagen wachten met verversen, daarna is het verstandig om de boel te verschonen. Stilstaand en opgewarmd water is namelijk een trekpleister voor algenvorming. En dat wil je niet. Het groenige zwembadwater kan namelijk huid- en oogirritaties én maagklachten veroorzaken.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Met een zwembadpomp evenveel verbruiken als 7 koelkasten
Het gemiddelde verbruik van een zwembadpomp is hier bijna gelijk aan. Als we dat even omrekenen naar jouw energiekosten, betekent dit een kostenpost van ongeveer €1000 per jaar.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.