Tip: Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt gecertificeerd glutenvrij zijn anders kan het mis gaan en dat wil je natuurlijk niet! Bij het vervangen kan je het beste de 1 op 1 verhouding aanhouden, dat wil zeggen dat 250 gr bloem vervangen kan worden door 250 gr glutenvrije bloem (of mix)!
Een kleine groep kan toch last hebben van glutenvrije haver. Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals amarant, boekweit, gierst, quinoa, canihua, sorghum en teff, kunnen ook tot meel gemalen worden. Maar na het malen krijg je helaas niet gegarandeerd glutenvrij meel. Juist in dat malen zit een risico.
Speltbloem is een ideaal alternatief omdat het tarwevrij is en een heerlijke, nootachtige smaak heeft. Om echter bloem te vervangen door spelt, moet je je recept een beetje aanpassen zodat je dezelfde vochtige textuur en structuur krijgt voor je baksels als met bloem.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Nee, bloem (ook wel tarwebloem of patentbloem = fijner gemalen dan tarwebloem) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op de website wordt gesproken over glutenvrij meel. Er zijn inmiddels veel soorten op de glutenvrije markt te krijgen.
Het is rijk aan proteïnes, calcium en het aminozuur 'lysine'. Je kan het gebruiken om je volkorenbrood extra voedzaam te maken, want het levert dubbel zoveel ijzer als tarwe. Onbewerkt leveren glutenvrije granen minstens evenveel gezonde voedingsstoffen als tarwe of spelt.
Glutenvrij brood bakken kan nu vaak eenvoudig: door klassieke bloem te vervangen door glutenvrije bloem (bv. van Schär) of maïsbloem. Maïsbloem wordt gemaakt van vermalen maïskorrels en is van nature glutenvrij. Ook boekweitbloem is glutenvrij, maar zorgt voor een iets zwaarder brood en een specieke smaak.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Gluten zorgt voor de luchtige structuur van brood. Het is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten. Ook veel andere (kant-en-klaar-)producten bevatten gluten.
Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel.
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
#3: verlichting van darmklachten. Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Tekorten die verder gezien worden bij een glutenvrij dieet zijn tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt weer nodig zijn voor goeie groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Brood heeft 'harde' bloem nodig, met een eiwitgehalte boven de 12%. Voor cake of koekjes wordt bloem met een eiwitgehalte onder de 12% gebruikt. Het eiwitgehalte geeft de hoeveel gluten in de bloem aan; gluten is de 'lijm' die deeg samenhangend maakt en structuur geeft.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Je kunt tarwebloem helaas niet 1-op-1 vervangen door kokosmeel. Kokosmeel neemt veel meer vocht op, dus om 1 kopje tarwebloem te vervangen heb je ongeveer ⅓ kopje kokosmeel nodig. Het resultaat zal niet zo luchtig worden zoals met tarwebloem, maar je kunt er bijvoorbeeld lekkere fudgy brownies mee maken.
Dr.
Oetker bakpoeder is in elke supermarkt te vinden. Gelukkig is dit merk ook glutenvrij.
Nee. Zelfrijzend bakmeel (is bloem gemengd met bakpoeder) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op deze website (en andere websites) wordt gesproken over glutenvrij meel.
De Lidl heeft een aantal keer per jaar een tijdelijk glutenvrij assortiment te koop van het merk Vemondo. Ik kocht de glutenvrije broodmix, wit en bruin. Vandaag bakte ik een brood van de bruine broodmix. Het brood kwam praktisch identiek uit de oven aan het brood op de foto van de verpakking, ongelofelijk!