Knapperige en sappige korrels én een intens zoete smaak krijg je alleen als je vers geplukte maiskolven kookt. Volgens een boerenwijsheid moet het water al in de pan koken, terwijl je de mais aan het plukken bent. Ga je voor de allerlekkerste smaak dan kweek je dus zelf je mais in de moestuin.
Zorg dat je verse kolven hebt, want eens geoogst begint de suiker zich om te zetten naar zetmeel - en wordt de suikermais bijgevolg minder zoet. De mais is oogstbaar als de bloeidraden bruin zijn en je de korrels nog net kan indrukken met je nagels.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Wist je dat je maiskolven die hier in Nederland voornamelijk langs de wegen groeien enkel geschikt zijn voor veevoer en niet om zelf te poffen in de pan? Dus mocht je een kolf van de boer stiekem meenemen of een gewone maiskolf uit de supermarkt kopen, dan wordt het niks.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Er wordt weleens stellig beweerd dat maïs ongezond is, maar de gele korrels bevatten veel voedingsstoffen. Maïs bevat wel veel zetmeel waardoor het vaak door mensen wordt gemeden die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar maïs kan helemaal geen kwaad, zelfs niet wanneer je wat probeert af te vallen.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan. Zo maak je popcorn.
Bij voorkeur haal je de popcorn er tussendoor uit en haal je de gepofte maïs eruit om de overige korrels nogmaals in de magnetron te plaatsen. De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen.
Dat is inderdaad hoe ik het ook doe. Wees vooral niet te scheutig met olie of boter, verbrande popcorn komt door te hoog vuur en te weinig olie/boter over het algemeen.
Plomyk is een maissoort die gebruikt kan worden voor het maken van heerlijke, zelfgemaakte popcorn. De kolven worden ongeveer 15 cm lang en zitten vol met glanzende, donkergele korrels.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Strooi de popcorn op een bakplaat en zet 5 minuten in de oven tot de popcorn krokant en geurig is. Bestrooi de popcorn met wat zout en eet warm of koud. Kan 1 week worden bewaard in een luchtdichte trommel.