Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Soorten rijst
Rijst wassen voor het koken is aan te raden wanneer je witte, langgraanrijst, basmati of bijvoorbeeld jasmijnrijst gebruikt. Andere rijstsoorten, die een andere bereidingswijze vragen, hoef je niet te wassen.
Rijst spoelen of wassen is een belangrijke stap om luchtige gekookte rijst te krijgen. Het is een gemakkelijke stap om de rijst te spoelen voor het koken of koken. Was rijst niet na het koken, anders krijg je een natte bende !
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Je zou nooit rijst moeten afgieten, nooit! De rijst verbrandt omdat je geen water meer hebt . De rijst duurt uiteindelijk veel te lang.
Wil je toch je rijst wassen? Doe de rijst dan in een vergiet en spoel de rijst onder de koude kraan, waarbij je met je hand langzaam de korrels een beetje om schept. Je kunt het natuurlijk ook in een pannetje met koud water doen, even roeren en afgieten in een vergiet of zeef.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Rijst wassen met zeef
Schep voorzichtig met je hand de korrels een beetje om. Je kunt de rijst ook in een pannetje doen, koud water erbij, even roeren en afgieten in een zeef of vergiet. Herhaal de stappen net zo lang totdat het water niet meer troebel is.
Te veel van iets goeds kan natuurlijk minder goed zijn. Rijst is voedzaam, maar het is ook calorierijk. Overmatige inname kan extra calorieën toevoegen en mogelijk bijdragen aan gewichtstoename. Combineer rijst liever met andere gezonde voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten, eieren, kip, noten en zaden.
Rijst voor pilafs, gebakken rijst en salades hebben allemaal baat bij wassen. Zelfs als je rijst stoomt voor gerechten als kimbap of sushi, als je wilt dat de korrels een beetje aan elkaar blijven plakken, wil je toch het overtollige zetmeel afspoelen, wat kan resulteren in onaangenaam papperige rijst .
Het kan soms ook helpen om de korrels voor de bereiding te wassen. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel wordt verwijderd en voorkomt dat de rijst nat en plakkerig wordt. Houd daarnaast tijdens het koken de gehele tijd de deksel op de pan en zet het vuur (of het volume) niet te hoog.
Regel #3: Spoel de rijst
Dit was een voor de hand liggende: Overmatige zetmeelrijkheid is wat ervoor zorgt dat rijst gaat klonteren. Niemand houdt van klonterige gebakken rijst.
Na het koken is rijst van onder altijd iets vochtiger dan aan de bovenkant. Om te zorgen dat het vocht goed door alle rijst trekt, is het belangrijk dat je de rijst 10 minuten afgedekt laat staan. Maak daarna de rijst los met een vork.
Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Door rijst in water te laten weken, begint het zetmeel in de rijstkorrels af te breken en absorberen de korrels water. Dat betekent dat de rijst al gedeeltelijk gehydrateerd is voordat je begint met koken, waardoor er minder tijd nodig is om de rijst volledig gaar te krijgen.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
De tweede manier om rijst te spoelen is om het in een kom te doen en er genoeg water aan toe te voegen om het te bedekken. Doe het dan in je hand. Roer de rijst door, draai je vingers erdoorheen en schud de korrels goed. Je ziet de waterwolk.
Rijst koken door eerst water te koken en dan de rijst toe te voegen? Met deze nieuwe methode kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en energie en smaakt de rijst nog lekkerder!
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Met een restje rijst kun je nog heel veel lekkere gerechten maken! Het is bijvoorbeeld perfect voor een fried rice als nasi of Thaise khao pad. Maar je kunt er ook nog groenten mee vullen en roosteren in de oven of in de soep doen om er een maaltijdsoep van te maken.
Er is namelijk een bacterie die gek is op zetmeelrijke producten, zoals rijst of pasta. Deze bacterie, bacillus cereus genaamd, kan ontstaan wanneer je zetmeelrijke gerechten te lang en niet koud genoeg bewaard. Ook eiwitrijk eten (zoals een sausje) kan besmet zijn.
Bij een gerecht waar droge rijst voor nodig is, wilt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen. De zetmeel kan in dit geval juist zorgen voor een extra romig en plakkerig effect.
Je kunt rijst van tevoren afspoelen en uitspreiden om te drogen op een schone handdoek . Hoewel langkorrelige rijst (zoals basmati) minder snel klontert, streven recepten die langkorrelige rijst vereisen naar droge, volledig gescheiden korrels.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.