Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Volgens klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen lopen mensen hierom vaak onnodig lang rond met gehoorklachten. 'Genezing is vaak niet mogelijk, maar we kunnen de meeste mensen echt helpen om beter te functioneren. ' 1,5 miljoen Nederlanders hebben een vorm van slechthorendheid.
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer een derde van de patiënten. Bij ongeveer een derde van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins, maar is de restschade groot, zodat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Door de gehoorzenuw worden de signalen van haarcellen doorgestuurd naar het gehoorcentrum in de hersenen. Haarcellen kunnen beschadigd raken door veroudering of overstimulatie. Het probleem hiervan is dat deze cellen niet in staat zijn om te herstellen of te vernieuwen.
U kunt kinderstemmen of andere hoge tonen maar moeizaam horen. U hoort zachte geluiden niet meer of niet altijd even goed, zoals het zingen van vogels. U bent in het verleden vaak blootgesteld aan harde geluiden, zoals het gedreun van werkgerelateerde machines of luide muziek.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het gehoorverlies ontstaat meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms wordt het gehoorverlies bij het opstaan bemerkt en is het blijkbaar tijdens de slaap ontstaan. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of voorzien van een echo.
Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u ineens niets of bijna niets meer hoort met 1 oor. Snel een behandeling krijgen is belangrijk. Dat helpt soms om uw gehoor terug te laten komen. Of om zo weinig mogelijk schade te hebben.
Hoort u opeens veel minder of niets meer met één oor? Bel direct uw huisarts of huisartsenpost voor een afspraak. Vaak stuurt de huisarts u snel naar het ziekenhuis voor onderzoek. Medicijnen die een ontsteking remmen, kunnen soms helpen.
Bij doofheid wordt het geluid niet goed doorgegeven naar het brein. Dat kan komen doordat het slakkenhuis (gehoororgaan) minder goed werkt.Ook kan er een blokkade zijn in de gehoorgang of rondom de gehoorbeentjes in het middenoor, waardoor het gehoor slechter wordt, dit kan uiteindelijk leiden tot doof zijn.
Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend horen (diplacusis). Lees meer over de soorten schade aan het gehoor. Beschadigde trilhaartjes herstellen niet meer, de schade aan je gehoor is dus blijvend.
Als het gehoorverlies aan één oor optreedt, kunt u niet meer aangeven van welke kant het geluid komt. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Nee. Wel is het zo dat door tinnitus concentratieproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast is er bij tinnitus in de regel sprake van een gehoorverlies. Dit heeft dan een verminderd spraakverstaan tot gevolg.
Vitamine A
Uit onderzoek blijkt dat meer bètacaroteen in de voeding helpt vroegtijdig gehoorverlies te voorkomen. Ook blijkt een goede vitamine A-status van belang om het risico op blijvende gehoorschade door oorinfecties op jonge leeftijd te minimaliseren.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms ontstaat het tijdens het slapen en merk je het bij het opstaan. Bij plotselinge doofheid klinken geluiden doffer, blikkeriger en vervormd.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Herkennen. Als hetoor door de oorprop helemaal afgesloten is, dan hoort u minder goed, kunt u andere minder goed verstaan en zal uw eigen stem vreemd en hard klinken. Ook kan het zijn dat u een suis of piep hoort. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd.
In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 2 jaar die een acute middenoorontsteking krijgen door een verkoudheid.
Een loopoor geneest vaak vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal binnen 2 weken vanzelf weer dicht. Uw kind kan dan weer normaal horen.
Oorsmeer kan het oor verstoppen en dicht doen laten aanvoelen. Het trommelvlies kan ingetrokken zijn door een verkoudheid. Er kan water of shampoo in het oor zitten waardoor het oor verstopt zit. Ook kan een oor dichtzitten door drukverschillen tijdens rijden in de bergen of vliegen.
Hoe lang een verstopte buis van Eustachius duurt, hangt af van de oorzaak. Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken.
De intensiteit (luidheid) van geluid, wordt gemeten in decibel (dB). De ernst van het gehoorverlies wordt ook bepaald in decibel. Mensen met een normaal gehoor hebben in principe 0 dB verlies.Mensen met een gehoorverlies tot 10 dB ervaren hun gehoor als normaal.
De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Een andere belangrijke oorzaak van pulsatiele tinnitus is een arterio-veneuze malformatie (arterio-veneuze fistel). Een probleem met de slagaders, verantwoordelijk voor zo'n 15% van de gevallen.