Heb je geen oven maar wel een airfryer? Dan kan je hierin ook je fruit drogen.Pas alleen wel op dat een airfryer veel harder gaat dan een normale oven. Zet de airfryer niet hoger dan 80 graden en na een uur tot 1,5 uur zijn de schijfjes wel klaar.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.
Schil de mango's, snijd het vruchtvlees in dunne plakken en leg op de roosters. Voor de droogoven droog je de mango 5 uur op 57 graden. Gebruik je een oven, dan doe je dit op 60 graden Celsius.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Wordt er gedroogd in een oven, dan varieert de temperatuur tussen de 50 en 70 graden Celsius, afhankelijk van het te drogen product. Door de relatief lage temperatuur blijven vitamines en voedingsstoffen goed bewaard. Smaak en geur van gedroogd fruit zijn door het vochtverlies intenser, dan van vers fruit.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
De beste manier om vruchten, zoals appels en peren, te drogen in schijfjes (hangt natuurlijk van de vrucht af), is door ze in dunne plakjes te snijden, ze even te besprenkelen met citroensap, ze dan in suikerwater te dompelen en dan op een bakpapier of siliconenmatje te drogen in de oven.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes
Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes.
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Gezond tussendoortje
Gedroogd fruit kan zo uit het zakje gegeten worden. Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels. Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie.
Gedroogde mango zit vol met voedingsstoffen als vitaminen, antioxidanten en vezels. Mango is niet alleen lekker maar levert dus ook gezonde voedingsstoffen.
Komkommers drogen in een voedseldroger
U kunt komkommers drogen met kruiden, u krijgt dan gezonde komkommer chips. Gebruik altijd de voedseldroger en droog de komkommerschijfjes op 52 graden. Zo worden ze heerlijk knapperig. Er past ongeveer 1 komkommer op 1 lade in uw voedseldroger.
Leg de komkommerschijfjes op de laden van uw voedseldroger en zet de voedseldroger op 52 graden. De tijd om de komkommerschijfjes te drogen is ongeveer 12 uur. De droogtijd is afhankelijk van het vocht in de komkommer dus dit kan variëren. Zo springen alle komkommerschijfjes los.