Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Zowel de kauwbewegingen die je maakt bij het eten als het slikken tijdens het eten en drinken, zorgen ervoor dat de buis tussen je keelholte en je middenoor – de buis van Eustachius – open gaat. Hierdoor loopt de druk er sneller doorheen en heb je minder last van je oren.
De stoel naast de toiletten
Naast de vieze luchtjes, staat er ook bijna altijd een rij mensen naast je. En op de een of andere manier kunnen die mensen niet gewoon stil zijn; ze gaan even rekken en strekken, leunen op jouw stoel en voor je het weet zit er een elleboog in je gezicht.
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Bij ernstige verkoudheid of bij flinke allergische klachten, kan vliegen zorgen voor oorpijn en kan het drukverschil ook tot schade leiden. Ervaar je een verstopt oor en komt dit door ernstige verkoudheid of ernstige allergische klachten dan is vliegen niet verstandig!
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Wanneer een vliegtuig daalt, neemt de druk in het vliegtuig (geleidelijk) toe. De druk buiten het trommelvlies wordt groter, terwijl de druk in het middenoor (achter het trommelvlies) in eerste instantie gelijk blijft. Het trommelvlies wordt op dat moment naar binnen gedrukt en dat zorgt voor de oorpijn bij vliegen.
Doordat de druk lager is, moet er uit het binnenste middenoor lucht ontsnappen. Als dat niet gebeurt, zou het trommelvlies helemaal naar buiten uit puilen. Deze lucht gaat via de buis van Eustachius naar de neus/keelholte. Dit gaat vrij makkelijk en daarom doet opstijgen meestal niet echt pijn.
Wanneer u of uw kind een middenooronsteking heeft, kan vliegen erg pijnlijk en soms ook schadelijk zijn. Vooral kinderen zal ten strengste worden afgeraden te vliegen met een middenoorontsteking. Bezoek ook zeker een arts wanneer u denkt een middenooronsteking te signaleren.
Beter gebruik je een oordopje dat speciaal is bedoeld voor vliegreizen. Een voorbeeld? De Alpine Flyfit wordt als bijzonder prettig ervaren. Ook de NoNoise Fly, de Pluggerz Travel en de Noizezz Fly staan als heel goed bekend.
“Sommige mensen hebben heel vaak een door oorsmeer verstopt oor. Als zij gewend zijn zelf hun oor uit te spuiten, dan kunnen ze het veilig doen met een ballonnetje met een sproeipuntje eraan. Voor dat soort situaties zijn die commerciële apparaatjes, maar een handballonetje is het eenvoudigste en veiligst.”
Probeer het verstopte oorsmeer niet weg te blazen. Als u veel tijd in het water doorbrengt, zoals zwemmers, badmeesters en surfers, dan bieden apotheken/drogisten ook druppels aan om water uit uw oren te verwijderen.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
De eerste 3 weken doet u het rustig aan; wel bewegen, niet sporten. U mag 4 tot 6 weken niet zwemmen. U mag 4 tot 6 weken niet vliegen.
Een daling duurt vaak nog zo'n 20 minuten. In die tijd leggen we 'glijdend', afhankelijk van het vliegtuigtype, circa 120 mijl (zo'n 220 km) af. We vliegen dan eigenlijk met een groot zweefvliegtuig.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn. Check je op de luchthaven in, dan wijzen we je een stoel toe. Dat betekent dat je soms niet meer naast je reisgezelschap kunt zitten.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.