U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Kan mijn ex de verkoop van het huis tegenhouden? Nee, niemand is verplicht om gezamenlijk met zijn ex eigenaar te blijven. Als een verkoop in onderling overleg niet lukt, dan kun je een machtiging tot verkoop vragen aan de rechter.
U kunt uw huis wel verkopen zonder toestemming van uw partner wanneer de woning alleen op uw naam woont en er een samenlevingscontract is zonder hierin opgenomen voorwaarden. Ook kunt u uw huis verkopen zonder de toestemming van uw partner, als zij alleen inwonend is en verder niets van doen heeft met het huis.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar. Wel zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Wie de woning verlaat om zelf ergens anders te gaan wonen, verliest het woonrecht, ook al ben je nog (mede-)eigenaar. Vergelijk het maar met de positie van een verhuurder: die mag ook niet zomaar zonder afspraak of zonder aan te bellen gebruik maken van zijn huissleutel en de verhuurde woning binnengaan!
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Kort geding
Indien uw ex-partner zich daar niet aan houdt, kunt u de rechtbank verzoeken om hem of haar een geldboete op te leggen. Dit wordt een dwangsom genoemd en is een financiële prikkel tot nakoming. Deze methode kan daarom zeer effectief zijn om uw ex-partner mee te laten werken aan de verkoop.
Antwoord. Nee, uw man mag u niet op straat zetten in verband met de gelijke rechten die u heeft. Aangeraden wordt om gezamenlijke afspraken te maken over het gebruik van de woning. Als dit niet lukt, kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.
Kan je partner uitkopen weigeren? Als je het niet eens bent over de waarde, dan kun je een taxatie laten doen en de rechter vragen om een overname voor dat bedrag te “bevelen”. Daarvoor heb je een taxateur, een advocaat, een rechter en een notaris nodig. Het is dus altijd beter om er in onderling overleg uit te komen.
Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden. Waren jullie samen eigenaar van de woning? Dan wordt de overwaarde tussen jullie verdeeld na de verkoop, of zijn jullie samen verantwoordelijk voor een eventuele restschuld bij onderwaarde.
Als uw ex de hypotheek niet kan overnemen omdat er niet genoeg inkomen is, en u ook niet, moet de woning verkocht worden. Is er bij één van u beiden wel genoeg inkomen, dan kan de hypotheek op één naam gezet worden. Zodra de bank dat geregeld heeft kan de ander niet meer aangesproken worden voor de betalingen.
Uitkopen is niet verplicht. Als u ervoor kiest uw woning samen te verkopen, hoeft geen van beide partners de ander uit te kopen. Er is alleen sprake van uitkopen als één van de partners in de woning blijft wonen. Degene die blijft betaalt de vertrekkende partner een uitkoopsom.
Gemeenschap van goederen
En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Het is gebruikelijk is dat deze kosten betaald worden door de ex-partner aan wie het goed toekomt. Maar de partijen zijn vrij om de kosten te verdelen zoals ze dat willen.
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
In principe geldt de regel dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Daarnaast heb jij dan recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner toen heeft opgebouwd. Je kunt afspreken dat je van deze regel afwijkt.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde.
Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen.Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
Bij een echtscheiding kunt u alleen voorrang krijgen voor een andere woning als u kinderen hebt én dagelijkse voor de kinderen zorgt en/of dat ze bij u thuis wonen. Ook moet u bij de rechter uw huidige woning hebben opgeëist. Alleen als de rechter die eis heeft afgewezen, kunt u urgentie aanvragen.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Als één van beide partners het huis wil overnemen na de scheiding, wordt de andere partner uitgekocht. Immers, beide partners hebben recht op de helft van de woning, dus heeft de partner die het huis niet overneemt recht op de helft van de waarde. Overnemen van een huis heet in de volksmond ook wel 'uitkopen'.
Maar ook bij een koopwoning loopt u het risico om uit uw woning te worden gezet. De burgemeester kan op grond van artikel 13b lid 1 Opiumwet besluiten om de woning voor een aantal maanden te sluiten.