Espresso maken met een gewoon koffiezetapparaat gaat niet. Maar je kunt er wel geweldig lekkere Italiaanse koffie mee zetten! Een koffiezetapparaat dat werkt met filterkoffie heeft niet de techniek in huis om dat te doen. Maar je kunt wel degelijk koffie zetten met een duidelijk Italiaans karakter!
Gebruik 17g (een volle eetlepel) gemalen koffie voor een dubbele espresso. Stamp de gemalen koffie aan: Stamp de koffie aan tot het oppervlak vlak is zodat het water er gelijkmatig doorheen geperst kan worden. Zet de espresso: Doe de filterhouder in de machine en zet je kopje eronder.
Maar wist je ook dat je bij elk soort koffiemachine een andere maalgraad van de koffiebonen moet gebruiken? Zo gebruik jij in een filtermachine een grovere filtermaling en in een espressomachine een fijne espressomaling. In dit artikel leggen we je het verschil uit.
Voor een espresso gebruiken we vaak een melange van verschillende soorten Arabica- en Robustabonen. De kwaliteit van de koffie wordt bepaald door de grootte van de bonen en een gelijke verdeling. Verwijder de bonen uit de melange als ze gebroken zijn of aangetast door insecten.
De lekkerste cappuccino kan u eenvoudig zelf maken en hiervoor hoeft u echt niet naar een speciale horeca gelegenheid. Denkt u er echter wel aan dat u ook voor de juiste koffie kiest als u een cappuccino gaat maken? Gewone filterkoffie is anders gemalen dan een espresso koffie, en zal dus anders smaken.
Filterkoffie filtreert verzadigde vetten (cholesterol)
In vergelijking met onder andere oploskoffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten.
Met andere woorden, Voor een shot espresso (30ml.) wordt heet water van ±95°C door een portafilter met daarin 7gr. aangedrukte fijn gemalen koffie geperst, onder een druk van zo'n 9 bar, gedurende zo'n 25 seconden.
Drinkt u graag espresso en geeft u de voorkeur aan een krachtigere smaak? Kies dan voor een Robusta koffie met een medium tot donkere branding. Bijvoorbeeld Coffee Fresh Regular.
Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.
Koffie en espresso bestaan allebei uit koffiebonen en heet water. Maar espresso wordt onder hogere druk gezet: het water wordt binnen 30 seconden door de gemalen koffie geperst. Voor gewone koffie wordt heet water juist langzaam door de gemalen koffie gefilterd.
Voor dure koffiemachines worden vaak hoogwaardige en dure materialen gebruikt. Hoewel duur, hebben dit soort espressomachines de beste kwaliteit – daarom zijn ze duur. Voor goedkopere koffiemachines worden betaalbare materialen gebruikt. Dit is de reden waarom ze vaak van lage kwaliteit zijn.
Met een koffieboon wordt elke soort gebrande boon bedoelt die gebruikt kan worden voor elke soort koffie. Elke espressoboon is dus een koffieboon, maar niet elke koffieboon is een espressoboon.
Wij kunnen nog bij de club. Senseo maakt nu namelijk espresso. Met een speciale padhouder zodat er twee keer zoveel druk op de koffie kan worden gezet.
Maak de perfecte espresso.
Een 30ml espresso maak je in 24-30 seconden. Laat de koffie lopen, in het begin zal het een dikke, stroperige straal zijn, daarna wordt het meer koffie-achtig en aan het einde van de tijd gaat het sneller.
Bereiding van espresso
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt water van zo'n 95 °C door 7 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden. De meeste espressoliefhebbers maken dubbele shots, met minimaal 14 gram koffie voor zo'n 40 – 60 ml.
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Snelfiltermaling is iets grover dan espressomaling. Bij de zetmethode van filterkoffie loopt het warme water langzaam langs de koffie en is de contacttijd (of extractietijd) relatief lang: van 2 tot 8 minuten. Tijd genoeg dus om aan smaakoverdracht te doen.
Voor 1 liter water gebruik je 3,5 schepje koffie. Een eetlepel is ongeveer 5 gram koffie. Gebruik hiervoor dus de factor 1,2 of 1,3 bij het uitrekenen van hoeveel schepjes koffie je nodig hebt.
De meest populaire en gebruikelijke manier van koffie zetten is met een snelfilter. Hierbij gebruik je een papieren filter. Het verhitte water sijpelt door de gemalen koffie in de filter en vult zo langzaam de kan die onder de filter staat.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
Een lekkere espresso heeft een doorlooptijd van tussen de 20 en 30 seconden. Dan mag je rekening houden met een kopje van 20 tot 30 ml. De doorlooptijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid koffie, hoe fijn de maling is en of de koffie wel goed gelijkmatig is aangetampt in de filterhouder.
Espresso is een drank die wordt bereid door heet water van ongeveer 87 tot 92 graden Celsius met een druk van 9 BAR door een hoeveelheid fijn gemalen en samengeperste koffie te leiden. Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7a 8 gram koffie.