Vaak migraine-aanvallen Deze hoofdpijn kan 4 uur tot 3 dagen duren en geeft vaak ook nog andere klachten. Sommige mensen hebben af en toe een aanval. Of de hoofdpijn is snel weer weg. Anderen hebben vaak een migraine-aanval, bijvoorbeeld elke week.
Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand. Bij chronische migraine heeft u meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn. Van deze 15 dagen heeft u 8 dagen of meer migraine.
Sterke emoties, zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Migraine komt ook vaak voor als mensen opeens geen stress meer hebben, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Lichamelijke oorzaken, zoals bukken, buigen, zware voorwerpen tillen, slaaptekort, tand- of kiespijn.
Je kunt heel misselijk worden en veel last hebben van geluid, licht en geur. Deze fase duurt zeker 4 uur, maar kan soms ook wel 3 dagen duren. De ergste hoofdpijn is weg, maar je kunt nog dagen last hebben van de aanval. Je voelt je bijvoorbeeld leeg en moe en je kan je niet goed concentreren.
Er is geen behandeling tegen migraine aura. Het gaat snel vanzelf weg. Een behandeling kan wel helpen als u daarna hoofdpijn heeft, zoals bij een migraine-aanval. Als u meer dan 2 migraine-aanvallen per maand heeft, kunt u medicijnen slikken om minder aanvallen te hebben.
Aanvallen van hoofdpijn die tussen de 15 minuten en 3 uur duren; Een zeer heftige, eenzijdige hoofdpijn rond het oog of bij de slaap; Aanvallen die om de dag tot 8 keer per dag opkomen; Een rusteloos gevoel of bewegingsdrang bij sommige patiënten.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Als de aanvallen zich meer dan één keer per maand voordoen of heel heftig of langdurig zijn, kan een onderhoudsbehandeling een goede optie zijn. Daarmee daalt meestal het aantal aanvallen. Als de migraine vooral optreedt rond de menstruatie, kunt u eventueel telkens een paar dagen vooraf met een medicatiekuur beginnen.
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Bewezen triggers voor migraine zijn bijvoorbeeld menstruatie en ontregeling van de biologische klok (jetlag). Ook kunnen bepaalde voeding of dranken, het wegvallen van stress, of veranderingen in het weer een migraine aanval uitlokken. De gevoeligheid voor triggers verschilt echter per persoon.
Het vervolg: de pijn
Je kunt niet door met waar je mee bezig was. Licht en geluid is ondraaglijk: licht brandt in je ogen, geluiden lijken tien keer luider. Je bent misselijk en moet je best doen niet te braken. De pijn kan uren aanblijven, maar ook drie dagen.
Een migraineaanval kan je prestaties op werk beïnvloeden. In sommige gevallen helpen migrainemedicijnen en bijbehorende maatregelen om toch aan het werk te blijven, maar soms is een aanval dusdanig heftig dat je beter naar huis kunt gaan.
De typische migrainehoofdpijn komt door de activatie van de vijfde hersenzenuw. Die zit in de hersenstam en heeft uitlopers naar de hersenvliezen die om het brein heen liggen. Bij de activatie komen allerlei ontstekingsstoffen vrij in de hersenvliezen. Die werken in op de pijnzenuwen.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
Migraine komt het meest voor tussen de 40 en 54 jaar en komt veel vaker voor bij vrouwen. De jaarprevalentie. (Het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft gehad gedurende een bepaald jaar.) betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts met migraine.
Oogmigraine of oculaire migraine is een vorm van migraine waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Oogmigraine kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Oogmigraine komt vrij veel voor.
Migraine en werk
Zeker niet als de aanval goed bestreden kan worden. Maar met meer dan een miljoen Nederlanders die gemiddeld eens per maand of zelfs wekelijks een migraineaanval krijgen, die ook nog eens twee of drie dagen kan duren, is er dus ook een aanzienlijke groep die wel degelijk problemen ervaart.
Veelvoorkomende klachten zijn onder andere: zwarte vlekken voor het gezichtsveld, verminderd gezichtsvermogen, lichtflitsen of wazig zien en moeite hebben met praten. Er bestaan geen medicijnen voor oogmigraine, maar je kunt wel maatregelen nemen om oogmigraine te voorkomen.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht.
Plotselinge lichtflitsen, flikkerende kleuren en vormen of zwarte vlekken in je gezichtsveld. Klinkt dit herkenbaar? Dan zou je last kunnen hebben van oogmigraine.
Migraine komt in aanvallen. Aanval heeft een begin en een eind. Een –onbehandelde- aanval kan tussen de vier uur en drie dagen duren.