Wie met Pasen zelf eieren beschildert, kan die dus vervolgens met een gerust hart opeten, ook wanneer de verf door de schaal heen is gedrongen. Wil je toch helemaal op safe spelen, verf je paaseieren dan met natuurlijke verf zoals rode kool, koffie en spinazie of kruiden!
Als je speciale eierverf of eierviltstiften gebruikt, kunnen zelf versierde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Een andere veilige keuze is het gebruik van voedingskleurstoffen of -gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld suikerfondant voor taarten.
Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan.
Naast de natuurlijke kleurstoffen wordt er vaak voor acrylverf gekozen. Acrylverf blijft namelijk goed hechten op de schaal van het ei. Daarnaast kun je met behulp van acryl leuke effecten creëren. Paaseieren schilderen met acrylverf is een leuke bezigheid om met Pasen te doen.
Eieren kun je prima verven met natuurlijke kleurstoffen. Zo worden eieren bruin als we gele uienschillen gebruiken, geel als we kurkuma nemen, en blauwgrijs als we bosbessen gebruiken.
De eieren verven: Vul een beker of schaaltje met 3/4 water, 1/4 azijn en 15-20 druppels voedingskleurstof. Leg je ei in het verfbadje en duw hem met een lepeltje voorzichtig onder water. Als het ei de kleur heeft die je wilt, haal je hem er weer uit en laat je hem drogen op bakpapier of in de eierdoos.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Als eerste is het goed om te weten dat verse eieren en stuk lastiger pellen dan eieren die al een dag of 3 oud zijn. Dat komt doordat het eiwit en vlies nog heel dicht op de schil zit als de kip het ei vers heeft gelegd.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Eierverf van natuurlijke ingrediënten
Voor de paaseitjes die je ook op wilt eten. Met Duits eco keurmerk. Vijf kleuren: geel, oranje, rozerood, groen en paars. In de verpakking zitten 5 kleine zakjes met de kleurstof in poedervorm.
Acrylverf of polymeerverf is een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars uit de acrylgroep.
Uitblazen doe je zo:
Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van). Het uitblazen is best vermoeiend. Je kunt het ei ook leegblazen met een grote injectiespuit.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Drie ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest. Dat is het werkelijke paasei: de opstanding uit de dood. Met Pasen laten we de kinderen zoeken naar de vele beschilderde eieren die verstopt zijn door de paashaas. Eieren zijn het symbool voor het nieuwe leven dat ontstaat uit iets wat ogenschijnlijk dood is.
Het broodje is waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw door de plaatselijke bakkers vorm en smaak gegeven. Oud Ommenaren komen van heinde en verre om rond Sinterklaas een voorraadje van deze "zuute plassies" in te slaan. Waar de naam van het broodje vandaan komt, is evenzeer een geheim als het recept ervan.
Er bestaat een christelijke uitleg voor de oorsprong van paaseieren. Het heeft alles te maken met de vasten, de periode waarin christenen 40 dagen lang geen snoep, niet al te veel vlees, én geen eieren mochten eten. Na de vasten zouden er altijd eieren in overvloed zijn geweest.
Eieren schouwen gebeurt met een speciale schouwlamp. Een schouwlamp heeft een felle lichtstraal die door een eischaal heen kan schijnen. Een goede schouwlamp heeft een rubber uiteinde, zodat er geen licht langs het ei kan gaan waardoor je zicht slechter wordt.
Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten.