Een goede katholiek hoort officieel 40 dagen voor Pasen een periode van vasten in te lassen, die begint na carnaval, van Aswoensdag tot Goede Vrijdag . Dat betekent sober leven. Gedurende die periode mag je geen vlees eten, maar ook geen zuivelproducten en eieren.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
Drie ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest. Dat is het werkelijke paasei: de opstanding uit de dood. Met Pasen laten we de kinderen zoeken naar de vele beschilderde eieren die verstopt zijn door de paashaas. Eieren zijn het symbool voor het nieuwe leven dat ontstaat uit iets wat ogenschijnlijk dood is.
Het broodje is waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw door de plaatselijke bakkers vorm en smaak gegeven. Oud Ommenaren komen van heinde en verre om rond Sinterklaas een voorraadje van deze "zuute plassies" in te slaan. Waar de naam van het broodje vandaan komt, is evenzeer een geheim als het recept ervan.
Door met Pesach ongezuurde broden, de matzah of matzes, te eten staan gelovige Joden stil bij het feit dat hun voorouders vele eeuwen eerder in allerijl moesten vluchten. Zo snel, dat er geen tijd meer was om het brood te laten rijzen.
Matzes bevatten gƩƩn zout, suiker, conserveermiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen. Eigenlijk zit er dus niets in.
EƩn matse weegt 12 gram en bevat slechts 23 kilocalorieƫn. Vandaar dat matses nog wel eens worden aangeraden door diƫtisten. Het is vooral het beleg dat bepaalt of matse gezond of ongezond is. Omdat een losse matse weinig vult, is het verstandig die te beleggen met voedsel dat rijk is aan vetten, eiwitten en/of vezels.
In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd āwakkerā waren geweest.
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Koerei is een verbastering van kopperei (=kippenei). Hei koerei, hallo kippenei dus.
Volgens de katholieke traditie (in BelgiĆ«, Frankrijk en delen van Nederlands Limburg) brengen de paasklokken op Pasen chocolade- en suikereieren die ze tijdens het PaastriduĆ¼m gaan halen zijn in Rome.
Bij pasen denk je vast niet alleen aan eieren, maar ook aan krokusjes en zonneschijn. Pasen is immers ook een beetje het feest van de lente. Toch kan je dit keer ook wachten met paaseieren verstoppen tot de zon onder is. Want zoeken in het donker is natuurlijk extra spannend.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Eieren hebben een klein gedeelte dat met lucht gevuld is: de luchtkamer. Na verloop van tijd komt er steeds meer lucht door de poreuze eierschaal heen het ei in. De luchtkamer wordt dan groter, waardoor het ei beter blijft drijven. Als het ei op zijn zij op de bodem van de kom ligt, dan is het erg vers.
Hieronder vind je de leidraad voor JOUW perfecte eitje: 3 Ć 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 Ć 6 minuten voor een half zachtgekookt ei. 8 Ć 10 minuten voor een hard gekookt ei.
Met de Clack eiertikker (of ei onttopper) haal je simpel en snel het topje van een gekookt ei af. Geen gepiel meer dus met eierschillen. De Clack eiertikker heeft een dopje met scherpe rand en daaraan een lange steel waar een balletje omheen zit.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara. EĆ©n van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond.