Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Kun je roerbakgroenten invriezen? Zeker! Het enige nadeel is dat groenten in een roerbakmix slap en soppig kunnen worden als je het invriest. In dat geval je de groenten het beste voor een lekkere pastasaus of als soepgroente gebruiken.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Zelf gesneden roerbakgroenten moet je goed wassen en blancheren. Deze zijn 1 jaar houdbaar in de vriezer. Het is wel zo dat hoe langer je roerbakgroenten invriest, hoe meer de smaak achteruit gaat, na de aanbevolen invriestijd. Zet de vriezer altijd op een temperatuur van -18 graden.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Vrijwel alle soorten groente kun je invriezen. De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Zelf gemaakte of kant en klaar gekocht soepgroente kun je rauw nog 2 tot maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. De kookte soepgroenten kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren, maar we raden het af om er na 2 dagen nog soep mee te maken. In de vriezer kunnen soepgroenten nog 3 maanden bewaard worden.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Je kan dit gerecht het best combineren met noedels of rijst die je apart hebt klaargemaakt. Restjes kunnen in een goed afgesloten recipiënt in de koelkast 2 tot 3 dagen bewaard worden en in de diepvries tot 6 maanden.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken. In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in.
geen probleem, als ze eerst gekookt zijn is het het makkelijkst. AArdappelschijfjes kun je ook bevroren kopen.
Abonnee. Bij Cela Vita adviseren zij u de aardappeltjes niet in te vriezen omdat zij dan niet meer de kwaliteit kunnen garanderen welke u gewend bent. Invriezen heeft gevolgen voor de bak- en smaakkwaliteit.
De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren.
Groenten Ontdooien
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).