De nieuwe blauwe pmd-zak wordt pas verkocht als de voorraad huidige (oude) pmd-zakken bij de gemeenten, steden en winkels op is. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk 'de nieuwe blauwe zak'.
Je kan deze pmd-zak gebruiken en vullen met de uitgebreide sorteerregels, ongeacht wat er op de zak vermeld staat van sorteerregels. Je kan deze zak dus onbeperkt blijven verder gebruiken, ook na 30/06. Bovendien was deze zak al een intercommunale zak, en dus al voor elke gemeente dezelfde.
In de nieuwe blauwe zak mogen naast de huidige PMD-verpakkingen nu ook alle plastic verpakkingen. Denk maar aan plastic potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.
Zakken met plastic zijn ronder van vorm. Het helpt dus zeker als jij je plastic, blik en drinkpakken in een doorzichtige zak aanlevert; het maakt de visuele check eenvoudiger. Bij een grijze zak kunnen we niet zien wat er in de zak zit. De ervaring leert dat er regelmatig ander afval/vervuiling in grijze zakken zit.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk 'de nieuwe blauwe zak'. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.
De prijs van de Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.
Een rol pmd-zakken van 75 liter bevat 20 zakken en kost 6 euro. Een rol pmd-zakken voor appartementsbewoners (30 liter) telt 25 zakken en kost 3 euro.
De oude PMD-zakken blijven geldig, tenzij anders meegedeeld door uw afvalintercommunale. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.
Gescheiden inzameling PMD en glas vanaf 2023 gratis.
De zak heeft een universele maat (60 liter) dus kan in elke meest gangbare afvalbak gebruikt worden. Afmetingen: 60 x 80 cm. 120 liter. De zak heeft een grote maat (120 liter) dus kan in de grotere afvalbak en in afvaltonnen die je bij sportverenigingen, scholen en winkels veel ziet.
Pmd wordt aan huis opgehaald.
Zet uw pmd-zak vóór 6 uur 's morgens buiten, desnoods de avond voordien. Per ophaalbeurt mag u max. 8 pmd-zakken buitenzetten.
Vier vuilniszakken per gezin buitenzetten is de limiet, maar niet iedereen weet dat.
Plastic verpakkingen: - Flessen: Plastic flessen vind je in allerhande formaten en kleuren. Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken, ... De lege plastic flessen van dit alles kan je sorteren in de blauwe zak.
Vanaf 2022 mag je enkel nog pmd-zakken met een wit treklint buitenzetten. Heb je nog een voorraad met zwarte treklinten? Gebruik die dan eerst op! Na 31 december 2021 worden die niet meer meegenomen.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.
Alle verpakkingen moeten los van elkaar in de zak! Verpakkingen stapelen en verpakkingen samen in kleinere zakjes steken mag NIET. Verwijder de plastic folie van plastic schaaltjes, potjes of vlootjes en stop deze los in de blauwe zak. Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.
koffiedik en papieren koffiefilters. noten, pitten en zaden. broodresten. etens-, vlees- en visresten.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
STUKKEN WORTELDOEK WORDEN OVERAL AANGETROFFEN
Rijkswaterstaat stelt dat het geotextiel een functie vervult en daarom geen afval genoemd kan worden. Er is hooguit sprake van achterstallig onderhoud. Rijkswaterstaat erkent wel dat worteldoeken op den duur afbreken en stukjes plastic in het milieu achterlaten.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.