Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteitsverschil. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blekere mosselen. Mosselen die na het koken niet openen, mag je gerust eten.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje.
De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen mannetjes.
Die kleur heeft gewoon te maken met de genen van de mossel, net zoals er ook witte, bruine en gele mensen zijn.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel.Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Dit water wordt door de kieuwen van de mossel gefilterd en met behulp van trilhaartjes wordt het voedsel naar zijn inwendige mond verplaatst. De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden.Een soort poep dus.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Gewoon mosselen eten volgens de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert de gemoederen gerust te stellen en neemt goede maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen enkel giftige mossel wordt gegeten.
Boordevol voedingsstoffen: het caloriegehalte mag dan laag zijn, het gehalte aan nutriënten is hoog. Dat betekent dat mosselen een grote nutriënendichtheid hebben. Dat is positief. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E.
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Hoe eet je rauwe mosselen? Mosselen kunnen op veel manieren worden bereid. Klassiek worden ze gemaakt met witte wijn en groenten. Rauwe mosselen hebben geen bereiding nodig, de frisse, zilte smaak is al voldoende.
De mosselen van de visboer kun je een uur voor de bereiding in koud, gezouten water leggen. De mosselen zullen zelf zand en vuiligheid uitspugen. Bovendien houd je ze zo in leven.
Super: iets groter dan de Extra, met 70 stuks per kilo. Imperial: tot 60 stuks per kilo. Jumbo: de grotere broertjes. Per kilo kun je 45 à 55 mosselen verwachten.
'De consument heeft recht op duidelijkheid. 'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
ASP veroorzaakt binnen 24 uur maag-darmstoornissen, zoals misselijkheid, buikkramp en diarree. Bij ernstige vergiftiging ontstaan binnen 48 uur neurologische problemen zoals duizeligheid, hoofdpijn, stuiptrekkingen en geheugenverlies. In uitzonderlijke gevallen kan een patiënt overlijden.
Maar wanneer u in de mosselen bijt kunt u nog steeds de fijne lichtzoete en delicate smaak van het gekookte mosselvlees proeven. Honderd gram gepaneerde mosselen bevat ongeveer 220 calorieën.
Deze witte kalkhoopjes op de schelpen zijn zeepokken. Ze hebben zich gevestigd op de mosselschelp, maar dit zegt niks over de kwaliteit van de mossel. Je maakt de schelp makkelijk met een scherp mesje schoon.
Met de middelste tand nemen we de mossel bij zijn scharnier vast.De buitenste twee tanden zorgen voor ondersteuning. De mossel zit zo goed vast dat we met de andere tweetand de mossel handig, gaaf in zijn geheel en snel uit de schelp kunnen plukken.
2.4 Lijden mosselen tijdens het koken? Het is heel onwaarschijnlijk dat een mossel beseft wat hem overkomt. Zijn zenuwstelsel lijkt hiervoor veel te eenvoudig. Hij heeft zenuwen maar geen hersenen.