Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
Elektrische aansluiting
Het enige wat je nu nodig hebt om je wasmachine aan te sluiten is een spatwaterdicht en geaard stopcontact dat aangesloten is op een zekering van minstens 16A. Het stopcontact moet bovendien minstens 1 meter verwijderd zijn de waterkraan. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.
Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
Een wasmachinesnoer mag ABSOLUUT niet verlengd worden, en al HELEMAAL NIET met kroonsteentjes! Er moet (eventueel door een vakman) een langer snoer aan de machine gezet worden. Dit snoer vervolgens met adereindhulsjes in de trekschakelaar aansluiten.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Bij een wasmachine is het erg belangrijk dat je een geaarde groep hebt, waarop je de wasmachine kunt aansluiten. Meestal is dat geen probleem, omdat de cv-installatie ook op zolder staat. Let wel op dat de totale belasting op een groep nooit boven de 3680 Watt mag komen.
Zelf installeren of laten installeren
Zelf een nieuwe wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor u hem gaat gebruiken. Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan oververhit raken en brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
Overbelasting voorkomen
Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom.
De prijzen voor een complete service (installatie en aansluiting) variëren van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR bij de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders. Voorwaarde voor dealers is vaak dat de apparatuur daar ook is aangeschaft.
Een wasmachine moet altijd horizontaal staan
Zorg er dus voor dat 'het apparaat stevig op de grond staat'. Gebruik bij het plaatsen van witgoed daarom altijd een waterpas. De stelbare voetjes onder de machine maken het mogelijk om de wasmachine waterpas te plaatsen, zelfs al loopt de ruimte af.
Voor het aansluiten op een trekschakelaar knip je de stekker van het wasmachinesnoer en strip je de draden. Kabelschoentjes erom. Haal de spanning eraf, maak de schakelaar open en sluit de draden op de overeenstemmende kleur aan.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Wanneer een apparaat niet stabiel of waterpas afgesteld staat, kan het apparaat gaan trillen en van zijn plaats afkomen. Als een apparaat direct op laminaat geplaatst wordt , kan het apparaat gaan trillen en eventueel gaan verschuiven. Laminaat heeft een gladde boven laag en ligt los op de vloer die er onderligt.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
De spanning drukt men uit in het aantal volt, terwijl u de stroomsterkte herkent aan het aantal ampère wat een apparaat nodig heeft. Neem als voorbeeld een wasmachine, welke vaak een stroomsterkte heeft van circa 10 ampère.