Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Als u uw vriezer heeft vervoerd kunt u deze nog niet direct aansluiten op het stopcontact. Hiervoor is het belangrijk om enkele uren te wachten. Een fabel is dat u 24 uur dient te wachten met het aansluiten van de vriezer. Dit geldt namelijk alleen voor oude modellen.
Zet de vriezer eerst rechtop. Kijk vervolgens in de handleiding hoelang je moet wachten met het aansluiten van de vriezer. Heb je de handleiding niet meer? Laat de vriezer 24 uur staan voordat je het apparaat aansluit.
Wanneer de vriezer goed op zijn plek staat, zet je het apparaat aan. De meeste modellen hebben een aan- en uitknop. Wanneer deze knop ontbreekt, gaat de vriezer aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Transporteer koelkasten en diepvriezers altijd in een rechtopstaande positie en kantel slechts een beetje. Maak het toestel vast met riemen of beugels om te voorkomen dat het omvalt. Plak de deur van het toestel dicht om te voorkomen dat deze tijdens het transport opengaat.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Wanneer je vriezer geen afgedekte condensor heeft, komt hier na verloop van tijd stof op. Het apparaat raakt dan slechter de warmte kwijt en vriest slechter. Maak de condensor daarom regelmatig stofvrij. Schakel hiervoor de vriezer uit en maak de boel schoon met een zachte borstel of doek.
Installatie koelkast/vriezer
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Vervoer koelkasten en vriezers altijd in een rechtopstaande positie en kantel hooguit een beetje. Maak het apparaat vast met riemen of beugels om te voorkomen dat het omvalt. Plak de deur van het apparaat dicht om te voorkomen dat deze tijdens het transport opengaat.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Koelkasten kunnen tijdens het vervoer het beste rechtop staan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Een vriezer zet je uit door de stekker uit het apparaat te trekken. Sommige diepvrieskasten hebben ook een uitknop die je in kunt drukken. Er zijn verschillende soorten vriezers, die een verschillende benadering vragen.
Voordeel: nooit meer ontdooien
Eén van de grootste voordelen van No Frost is dat je nooit meer hoeft te ontdooien. Zo hoef jij niet 5 of 6 keer per jaar de vriezer leeg te halen en deze ijsvrij te maken. Hierdoor heb je meer tijd over voor leuke dingen.