Hun vleugels zijn erg kwetsbaar. Als ze beschadigd raken, herstellen ze niet meer. Dus kijken mag, maar aanraken niet… Metamorfose Vlinders zijn leuk en mooi, maar hun kinderen zorgen voor overlast.
De vleugels van een vlinder zijn namelijk bedekt met schubben. Deze zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn; als men de vleugel van een vlinder aanraakt, blijft er een soort poeder achter op de vinger. Als de schubben beschadigen, komen ze niet meer terug (niet aanraken dus!).
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Om deze sensoren goed te laten werken, voorziet het lichaam ze actief van insectenbloed en zuurstof. Dit gebeurt via een klein extra 'hart' in de vleugel. Dit pompt het bloed door de vleugel heen, zodat het goed verdeeld wordt. Delen die belangrijk zijn, krijgen zo genoeg bloed.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Als er ineens een vlinder bij je in de buurt verschijnt, vraag jezelf dan eens af of je in een leven momenteel in een fase van verandering verkeert. Het kan namelijk een teken zijn dat er iets moet veranderen, of om evenwicht te vinden, of om jezelf gerust te stellen dat alles goed gaat.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
Mark van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertelt hoe zij vlinders omleggen voor onderzoek. “De eerste manier is om cyanide te gebruiken, een gore gifstof op basis van zout die verdampt. Dus je vergast ze. De tweede manier is ze te laten doodvriezen.
Een overwinterende vlinder kan je het beste even vangen in een glas. Als je de vlinder vervolgens op een koude, veilige plek met de poten tegen de wand aan zet zal hij zich snel vastgrijpen en kun je hem loslaten. De volgende dag is hij waarschijnlijk wel verplaatst, want hij zoekt zelf de beste plek uit.
Doordat je de vleugels gelijk knipt ontstaat er ook weer een goede balans. Dit stelt de vlinder in staat om weer te vliegen, al zullen dit geen hele grote afstanden zijn. De beste methode is de vlinder met dichtgeklapt vleugels vasthouden. Knijp de vleugels licht tegen elkaar zodat hij niet weg kan vliegen.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
De roltong of proboscis van een vlinder of diverse andere geleedpotigen is een buisvormige, oprolbare tong waarmee nectar uit de bloem kan worden opgezogen, of ander vloeibaar voedsel, zoals sap van zacht rottend fruit, urine, mest, of vocht van dode dieren.
Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind. Dus staat er vaak veel wind in je tuin, zorg dan voor een windvrije plek met bijvoorbeeld wat grotere planten die de wind tegenhouden. Let wel op dat je de windvrije plek in de zon maakt.
Ze gaan daar in winterslaap en kunnen prima tegen de kou. Tien en zelfs twintig graden vorst kunnen ze prima hebben. Om een vlinder veilig te verplaatsen pak je deze met dichte vleugels tussen wijs- en middelvinger (Bron: Kars Veling)Dat geldt ook voor dagpauwoog en kleine vos.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Als je heel erg verliefd bent, voelt het alsof je vlinders in je buik hebt. Maar eigenlijk reageer je tijdens een verliefdheid precies hetzelfde als bij dreigend gevaar. Waar komen vlinders in je buik vandaan?
Naast de opvallende vleugels van veel soorten zijn ook de grote, samengestelde ogen van de vlinder heel opvallend. Deze ronde bollen, met honderden kleine, zeshoekige facetten, bevinden zich aan de zijkanten van de kop. Daartussen steken twee lange antennen, die bij dagvlinders altijd eindigen in een knopje.
De mot laat jou zien dat je prima kunt leven in deze derde dimensiewereld, maar dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht. Toch wordt de mot altijd aangetrokken tot licht.
Ze verschuilen zich, als het kouder wordt, in een schuurtje, een bunker of een houtstapel. Daar wachten ze af tot het weer voorjaar wordt. Soms komt zo'n overwinteraar per ongeluk in je huis terecht: zet hem dan rustig buiten. Hij zal dan zelf een goede plek zoeken om te gaan overwinteren.
De Atalanta is een zwarte vlinder, met witte stippen in de vleugelpunt van de voorvleugel, en twee oranje banden op zowel de voorvleugels als achtervleugels.