En vliegen hebben hetzelfde voordeel als alle andere huisdieren: je kunt alles tegen ze zeggen en ze luisteren aandachtig, geen moment kijken ze op hun mobiele telefoon. Je kunt ze zelfs temmen.
Volgens de Caltech-onderzoekers kun je het best niet op, maar iets naast de vlieg mikken, in de richting van zijn vluchtsprong.Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg.En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje.
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen vs mensen
Babyvliegen hebben bijvoorbeeld veel slaap nodig, maar naarmate ze ouder worden neemt hun behoefte aan slaap af. Ook worden de vliegen net als wij alerter door cafeïne en slaperiger door antihistaminica. En, als je een fruitvliegje de ene dag wakker houdt, slaapt hij de volgende dag des te meer.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur.In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen. De stalvlieg komt vooral voor in de buurt van stallen en boerderijen.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen.Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Maar nog lang voor je haar gezien hebt, kan je al weten dat er een bromvlieg in je huis zit, door het diepe, brommende geluid dat ze produceert. Dat heeft ze te danken aan de kleine haartjes op haar vleugels, die tijdens het vliegen trillingen in de lucht veroorzaken.
Het is eigenlijk een zeshoekig vlak met duizenden samengestelde ogen. Al die oogjes hebben lensjes. Vliegen kunnen met die ogen goed zien, maar ze kunnen niet focussen, dus ze zien niet heel scherp. Ze zien wel beweging, dus je hand of een krant zien ze aankomen en kunnen ze gemakkelijk ontwijken.
Nee. Behalve de kolibrie. Die kan niet alleen achteruit vliegen maar ook recht naar boven of naar beneden en hij kan ook blijven hangen in de lucht.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De kop A van de huisvlieg is direct te herkennen aan de twee grote, vermiljoenrode ogen, elk bestaande uit een groot aantal kleinere suboogjes. De ogen worden daarom ook samengestelde ogen of facetogen 1 genoemd. De facetogen bestaan uit ongeveer 4000 kleine individuele oogjes die de ommatidiën worden genoemd.
Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
De hele omgeving zien
Als wij willen weten wat er achter ons gebeurt, moeten we ons hoofd omdraaien. Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Maak het beestje onbeweeglijk: doe een paar druppels olie (bv.amandelolie) in je neus en snuit dan. De vlieg komt zo makkelijker naar buiten.
De huisvlieg (Musca domestica) heeft dus geen stekende monddelen en bijt bijgevolg niet. Het is met voorsprong het bekendste insect door zijn, op de polen na, wereldwijde voorkomen.
Hang een zak water in de deuropening
Samen maken die ogen één beeld, een soort mozaïek. Als er een zak water hangt, raken ze in de war van de lichtschittering die van het water afkomt. Hierdoor vliegen ze een andere kant op. Ik raad u zeker aan om een dichtgeknoopte diepvrieszak met water in de deuropening te hangen.
„Ze zijn op zoek naar een plek waar het droog is en waar ze geen natuurlijke vijanden hebben”, zegt Smit. Buiten het huis is dit bijvoorbeeld in struiken of onder bladeren of dakpannen, maar binnen kan het overal zijn. „Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen.
Vliegennest. Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros.